Maďarský Jobbik chce zrušiť posúvanie času a zaviesť celý rok letný čas (GMT+2)

NETKY.SK • 16 November 2016, 13:55 • 2 min
Maďarský Jobbik chce zrušiť posúvanie času a zaviesť celý rok letný čas (GMT+2)

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament by mohol na budúci týždeň rozhodnúť o zrušení posúvania času a zavedení celoročného letného času (GMT+2) v Maďarsku, informoval dnes denník Magyar Nemzet.

slovakia

left justify in out

Hospodársky výbor parlamentu v utorok jednohlasne schválil príslušný návrh ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik. Jej poslanci Lajos Kepli a István Szávay v októbri pri predložení tohto návrhu argumentovali tým, že zrušenie posúvania času a zavedenie celoročného letného času by pomohlo poľnohospodárstvu a malo by aj viacero pozitívnych fyziologických vplyvov pre ľudí.

 

Kepli v rozhovore pre Magyar Nemzet uviedol, že ho prekvapila jednohlasná podpora členov parlamentného výboru. Vyjadril nádej, že zákonodarný zbor by mohol o tomto návrhu rozhodnúť už na budúci týždeň a Maďarsko by letný čas mohlo zaviesť do jedného až dvoch rokov.

 

Poslanec Jobbiku dodal, že navrhnúť takúto zmenu plánuje aj ďalším členským krajinám Európskej únie. K zmene podľa jeho slov stačí rozhodnutie na národnej úrovni - smernica EÚ týkajúca sa časovej zóny totiž nie je záväzná.

 

Systém úpravy merania času, pri ktorom sa v letných mesiacoch roku nepoužíva čas daný príslušným časovým pásmom, ale čas o jednu hodinu posunutý dopredu, používajú v Maďarsku od roku 1980.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona