Maďarský Gripen havaroval pri pristávaní v stredočeskej Čáslavi: Piloti sa katapultovali

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 16:27 • 2 min
Maďarský Gripen havaroval pri pristávaní v stredočeskej Čáslavi: Piloti sa katapultovali

PRAHA/ČÁSLAV - Lietadlo typu JAS-39 Gripen maďarského letectva havarovalo dnes na leteckej základni v stredočeskom meste Čáslav. Stroj skončil v poli za pristávacou dráhou, piloti sa katapultovali.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na hovorkyňu českého generálneho štábu Magdalenu Dvořákovú.
     

Podľa jej slov došlo k havárii počas pristávacieho manévru maďarského stroja smerujúceho na cvičenie Lion Effort 2015. "Posádka nedobrzdila pri pristávaní lietadlo a pred koncom dráhy sa katapultovala. Obaja piloti sú v poriadku. Lietadlo vyšlo z letovej a pristávacej dráhy do poľa," cituje server slová hovorkyne.
     

Okolnosti nehody sú predmetom vyšetrovania.
     

Letisko, ktorému podľa hovorcu základne Tomáša Maruščáka nevznikli pravdepodobne žiadne škody, dočasne uzavreli a lietadlá odklonili do Pardubíc. Havarovaný stroj by mal byť po oprave schopný prevádzky.
     

Čáslav je v týchto dňoch dejiskom tretieho medzinárodného leteckého cvičenia Lion Effort vzdušných síl štátov využívajúcich stroje spomínaného typu. Popri ČR a Maďarsku medzi ne patria ešte Švédsko a Thajsko. Akciu zo svojich materských základní podporujú aj nemecké bojové lietadlá Eurofighter Typhoon a poľské stíhačky F-16.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies