Maďarský expert na islam: V Európe sú moslimovia partnermi kresťanov

NETKY.SK • 8 August 2016, 11:47 • 2 min
Maďarský expert na islam: V Európe sú moslimovia partnermi kresťanov

BUDAPEŠŤ - Moslimovia sú takisto obeťami aktivít extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), vyhlásil dnes v relácii maďarskej verejnoprávnej televíznej stanice M1 emeritný rektor budapeštianskej Korvínovej univerzity Zsolt Rostoványi. Podľa tohto odborníka na islam sú preto moslimovia oponujúci Islamskému štátu partnermi kresťanov v Európe.

slovakia

left justify in out

Rostoványi podotkol, že činnosť Islamského štátu vyvoláva zdanie, že medzi islamom a kresťanstvom sa ťahá zlomová čiara. Táto teroristická organizácia je však podľa jeho vyjadrenia nepriateľom každého, kto nezdieľa jej interpretáciu islamu.

 

Pripomenul, že prvotným cieľom Islamského štátu nie je Európa, ale celý svet. "Najviac teroristických útokov nie je v Európe - každý deň možno počuť o atentátoch v Iraku, Sýrii či v Egypte, tým sa však dostane menej mediálnej pozornosti," zdôraznil expert. Dodal, že IS nedávno zaútočil aj na Medinu, druhé najsvätejšie miesto islamu.

 

Z moslimských krajín začala do Európy prichádzať pracovná sila po druhej svetovej vojne. V roku 2014 žilo v členských krajinách Európskej únie 20-25 miliónov moslimov; ich počet vlani stúpol kvôli prisťahovalectvu o 1-1,5 milióna. Pritom na Balkáne žije 8-10 miliónov obyvateľov moslimského pôvodu, pripomenul Rostoványi.

 

"Väčšina moslimov žijúcich v EÚ sa integrovala do spoločnosti, avšak časť z nich zostala na jej okraji a zápasí s vážnymi integračnými problémami," uzavrel maďarský expert na islam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies