Podľa Orbánovho poradcu sa bezpečnostná situácia v Európe vlani zhoršila

NETKY.SK • 5 Január 2018, 13:07 • 2 min
Podľa Orbánovho poradcu sa bezpečnostná situácia v Európe vlani zhoršila

BUDAPEŠŤ - V roku 2017 teroristi v západnej Európe šesťkrát zrážali vozidlami ľudí, v štyroch prípadoch zaútočili nožmi, trikrát strelnými zbraňami a v raz výbušninou. Pri útokoch zahynulo 50 ľudí a 380 bolo zranených. Zrátal to maďarský bezpečnostný expert a poradca premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi. povedal Bakondi a zdôraznil, že čoraz viac akcií teroristov je namierených proti príslušníkom poriadkových síl.

slovakia

left justify in out

Bezpečnostná situácia z hľadiska počtu trestných, násilných a teroristických činov sa v roku 2017 v Maďarsku zlepšila, avšak v celoeurópskom meradle bolo zaznamenané jej zhoršenie, povedal Bakondi na tlačovej konferencii. Zdôraznil, že rok 2018 bude z hľadiska bezpečnosti v Európe a Maďarsku rozhodujúcim, pretože Európska únia chce do leta presadiť systém prerozdeľovania prichádzajúcich migrantov bez určenia hornej hranice ich počtu.

 

"Vývoj migrácie má vplyv na každodenný pocit bezpečnosti občanov Európy. Vplýva to aj na vývin ich politických názorov, čo sa potvrdilo aj vo výsledkoch vlaňajších volieb," podotkol Bakondi.

 

Dodal, že možno konštatovať, že pôvodné maďarské hodnotenie a prognóza migrácie boli správne a reálne. "Opatrenia prijaté maďarskou vládou v tejto oblasti boli opodstatnené, postupy oprávnené i zákonné, a rozvoj v oblasti poriadkových síl bol potrebný," podčiarkol poradca premiéra Viktora Orbána.

 

V roku 2017 sa podľa Bakondiho vykryštalizovala štruktúra ilegálnej migrácie, pričom vzrástol počet migrantov prichádzajúcich z Afriky. "Príslušné európske orgány získali vlani jasnejší obraz o organizovanosti pohybu migrantov a padla západoeurópska hypotéza o tom, že migrácia cez moria je nezastaviteľná," povedal.

 

Na srbsko-maďarskom hraničnom úseku zmarili vlani príslušníci maďarskej polície a vojska 11 000 z celkových 20 000 pokusov o narušenie hraníc ilegálnymi migrantmi. V 9000 prípadoch ilegálnych migrantov zadržaných už vo vnútrozemí priviedli hliadky späť k hraniciam. Na ďalších hraničných úsekoch Maďarska zadržali 1418 cudzincov, informoval Bakondi, podľa ktorého v minulom roku evidovali maďarské úrady 3397 žiadostí o azyl a v 1291 prípadoch udelili žiadateľom nejaký druh ochrany.

 

Novou hrozbou v roku 2017 bol masový prienik a návrat príslušníkov a bojovníkov Islamského štátu do Európy po tom, čo táto teroristická organizácia utrpela porážku, podčiarkol bezpečnostný expert. Tiež zdôraznil, že čoraz viac akcií teroristov je namierených proti príslušníkom poriadkových síl. Podľa poradcu premiéra bude maďarská vláda aj naďalej odmietať presadzovanie migrácie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona