Maďarský analytik: Vyšehradské krajiny začali navršovať výdavky na obranu

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 11:24 • 2 min
Maďarský analytik: Vyšehradské krajiny začali navršovať výdavky na obranu

BUDAPEŠŤ - Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) začali navršovať rozpočet na obranu, konštatoval v stredu bezpečnostný analytik József Horváth v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

slovakia

left justify in out

Expert podotkol, že očakávaním NATO je, aby členské krajiny Aliancie zvýšili svoje výdavky na dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP). "Z tohto hľadiska je spomedzi krajín V4 na tom najlepšie Poľsko, ktoré už dosiahlo požadovanú mieru výdavkov na obranu," dodal Horváth.

 

V Maďarsku podľa jeho slov je dôležité, že sa začal systematický program rozvoja, ktorý podporujú aj vojaci a na základe neho môže v dohľadnom čase vzniknúť armáda schopná ochrániť krajinu. "Región strednej Európy možno označiť za stabilný, avšak z dôvodu zhoršenia vzťahov NATO s Ruskom nie je možné zrušiť armády, ale naopak, treba ich rozvíjať," uzavrel Horváth.

 

Na potrebe jednotných postojov a silnej vzájomnej regionálnej spolupráce sa zhodli v utorok v Budapešti ministri obrany krajín V4, ktorí sa v stredu stretnú aj s rezortnými partnermi krajín Stredoeurópskej obrannej spolupráce (CEDC).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona