Maďarský analytik: Putinova návšteva v Budapešti je dôležitá pre Moskvu

NETKY.SK • 17 Február 2015, 11:29 • 2 min
Maďarský analytik: Putinova návšteva v Budapešti je dôležitá pre Moskvu

BUDAPEŠŤ - Budapeštianska návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina je odkazom pre Rusko, že Moskva nie je až tak medzinárodne izolovaná. Pre komerčný rozhlas InfoRádió to pred dnešnou Putinovou pracovnou návštevou v Maďarsku uviedol bezpečnostný analytik Péter Tálas, podľa ktorého ruskému prezidentovi prospieva minulotýždňová dohoda v Minsku.

slovakia

left justify in out

Tálas pripomenul, že Putin teraz pricestuje do jednej z členských krajín Európskej únie po prvý raz po zostrelení malajzijského lietadla v júni 2014 nad východnou Ukrajinou. Rusko sa pritom medzinárodne izolovalo, preto je teraz pre Moskvu návšteva Budapešti dôležitá, uviedol Tálas.

 

"Zvláštnosťou tejto návštevy je geopolitická a politická situácia, ktorá sa vyvinula v súvislosti s Ukrajinou. Existuje tu ochladený vzťah, ktorý zrejme bude trvať dlhšie," zdôraznil maďarský expert. Zo správ médií podľa neho vyplýva, že schôdzku v Budapešti inicioval práve Putin.

 

"Návštevu sme mohli odmietnuť, avšak maďarské vedenie nie je v takej pozícii. Navyše sa zrejme maďarská vláda domnieva, že v prípade prijatia návštevy budú akceptované isté obchody a isté maďarské záujmy," dodal.

 

Najdôležitejšou témou rozhovorov v Budapešti budú dnes dodávky ruského zemného plynu.

 

"Minská dohoda prospieva Rusku, západní partneri však môžu naďalej zachovať sankcie voči Moskve. Cieľom Ruska je zmierniť ich," uzavrel analytik s poznámkou, že Putin chce destabilizovať Ukrajinu a získať nad ňou vplyv.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies