Maďarsko zvažuje novú daň pre maloobchodníkov

NETKY.SK • 27 Január 2016, 12:56 • 2 min
Maďarsko zvažuje novú daň pre maloobchodníkov

BUDAPEŠŤ - Maďarsko zvažuje, že bude nasledovať Poľsko a zavedie v tomto roku novú progresívnu daň pre maloobchodníkov. Povedal to pre stredajšie vydanie novín Magyar Idők vládny predstaviteľ Kristóf Szatmáry.

slovakia

left justify in out

Pravicová vláda premiéra Viktora Orbána od roku 2010 zaviedla dane pre banky, energetické spoločnosti a maloobchodné firmy. Tieto dane pomohli krajine znížiť minuloročný deficit verejných financií o približne 2 % hrubého domáceho produktu. Minulý rok však vláda musela znížiť poplatok za dohľad pre veľkých predajcov potravín po tom, čo Európska komisia oznámila, že poplatky sú nespravodlivé, pretože zvýhodňujú firmy s nízkym obratom.


Vláda sa ale nevzdala myšlienky zdanenia významných maloobchodných reťazcov. Budapešť "pozoruje reakciu Bruselu" na novú poľskú maloobchodnú daň, povedal pre noviny Szatmáry. "Najdôležitejšia otázka je, či Poliaci prídu s takým systémom progresívnej dane, ktorý by mohol fungovať aj v Maďarsku," dodal Szatmáry.


Poľské ministerstvo financií v pondelok informovalo, že plánuje zaviesť novú progresívnu daň pre maloobchodníkov s mesačnými tržbami vyššími ako 1,5 mil. zlotých (PLN). Ministerstvo plánuje v tomto roku na maloobchodnej dani vybrať približne 2 mld. PLN. Pri mesačných tržbách nižších ako 300 mil. PLN bude sadzba dane vo výške 0,7 % a pri vyšších tržbách bude sadzba vo výške 1,3 %.

(1 EUR = 4,4942 PLN)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies