Maďarsko zruší tranzitné zóny na hraniciach

NETKY.SK • 21 Máj 2020, 14:50 • 2 min
Maďarsko zruší tranzitné zóny na hraniciach

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda zruší tranzitné zóny na štátnych hraniciach. V dnešných hodinách to vyhlásil šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

slovakia

left justify in out

Podľa neho bude možné žiadosť o utečenecký štatút podávať len mimo územia krajiny na maďarských zastupiteľských úradoch.

 

Možné porušovanie ľudských práv 

Súdny dvory Európskej únie 14. mája rozhodol, že konanie maďarských úradov, ktoré v hraničnej tranzitnej zóne zadržiavajú žiadateľov o azyl, môže predstavovať porušenie právnych predpisov Únie.

 

img

 

Maďarsko nesúhlasí, ale riadi sa podľa EÚ

"Tranzitná zóna bola riešením, ktoré chránilo hranice krajiny. Verdikt súdu EÚ je poľutovaniahodný. Maďarsko je však povinné ho akceptovať, preto nemôže urob nič iné, než tieto zóny zlikvidovať," dodal.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Gulyás Gergely (@gulyas.gergely),

 

Podľa Gulyásových slov sa už na rušení tranzitných zón pracuje. Z cudzincov umiestnených v zónach štyria zadržaní cudzineckou políciou zostávajú vo väzbe a 280 ľudí prevezú do utečeneckých táborov. "Na potrebných krokoch spoločne pracujú rezorty diplomacie a vnútra," podčiarkol.

 

Rozhodnutie súdu 

Súd vo verdikte upozornil, že umiestňovanie žiadateľov o azyl alebo štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí sú predmetom rozhodnutia o návrate do tranzitnej zóny Röszke na srbsko-maďarských hraniciach, sa musí klasifikovať ako "zadržanie".

 

img

 

Ak sa po súdnom preskúmaní zákonnosti takéhoto zadržania zistí, že dotknuté osoby boli zadržané bez platného dôvodu, súd, ktorý koná v tejto veci, ich musí bezodkladne prepustiť.

 

Konkrétny príklad 

V tomto prípade ide o prípad afganských a iránskych štátnych príslušníkov, ktorí prišli do Maďarska cez Srbsko a podali žiadosti o azyl z tranzitnej zóny Röszke na srbsko-maďarských hraniciach.

 

img

 

Podľa maďarského práva boli tieto žiadosti zamietnuté ako neprípustné a boli prijaté rozhodnutia o ich návrate do Srbska. Srbsko readmisiu dotknutých osôb na svoje územie odmietlo z dôvodu, že neboli splnené podmienky stanovené v Dohode o readmisii uzavretej s Európskou úniou.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies