Maďarsko žiada odstúpenie podpredsedu Európskej komisie pre výroky na adresu Orbána

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 14:36 • 2 min
Maďarsko žiada odstúpenie podpredsedu Európskej komisie pre výroky na adresu Orbána

BUDAPEŠŤ - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó dnes vyhlásil, že podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans by mal odstúpiť. Dôvodom má byť Timmermansovo vyjadrenie pre nemecký týždenník Die Zeit, v ktorom obvinil predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a jeho kabinet z antisemitizmu.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Timmermans v rozhovore pre Die Zeit plne súhlasil s tvrdením, že Orbán sa prejavil ako antisemita, keď 26. apríla počas vystúpenia v Európskom parlamente označil amerického miliardára Georgea Sorosa za finančného podvodníka.

 

"Niet pochýb, že vláda Maďarska má vážne spory s Georgeom Sorosom, a niet ani pochýb o tom, že si Soros želá pád našej vlády," povedal Szijjártó. Tieto spory však podľa neho nemajú nič spoločné s miliardárovým pôvodom či vierovyznaním.

 

Maďarský minister vyjadril presvedčenie, že Timmermans by chcel zaplaviť Európsku úniu ilegálnymi migrantmi, čo predstavuje hrozbu pre Európu i pre Maďarsko.

 

"Tak, ako sme v uplynulých rokoch vyvinuli mimoriadne úsilie na ochranu hraníc EÚ, urobili sme viac než ostatní na ochranu Európy, a v rámci nej aj pre ochranu židovských spoločenstiev," zdôraznil Szijjártó.

 

Timmermans pri príležitosti vystúpenia Orbána v europarlamente detailne vyvracal tvrdenia, ktoré v dotazníku "Zastavme Brusel!" uvádza maďarský kabinet. EK označila otázky predložené na "konzultáciu" maďarským občanom za zavádzajúce. Na vyjadrenie maďarského premiéra o tom, že Soros je podvodník, však vtedy podpredseda komisie bezprostredne nereagoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies