Maďarsko zdolalo Rakúsko 2:0, susedské derby rozhodli Szalai a Stieber

NETKY.SK • 15 Jún 2016, 09:07 • 2 min
Maďarsko zdolalo Rakúsko 2:0, susedské derby rozhodli Szalai a Stieber

BORDEAUX - Maďarskí futbalisti zvíťazili vo svojom úvodnom vystúpení na EURO 2016, keď v pondelkovom súboji F-skupiny zdolali Rakúsko 2:0. Skóre otvoril po hodine hry Ádám Szalai, prekvapujúci triumf Maďarov spečatil v 87. minúte Zoltán Stieber.

slovakia

left justify in out

Zverenci nemeckého trénera Bernda Storcka si v ďalšom súboji zmerajú sily s Islandom (18. júna), Rakúšania v rovnaký deň nastúpia proti Portugalsku.

 

F-skupina, 1. kolo (Bordeaux):

Rakúsko - Maďarsko 0:2 (0:0)

Góly: 62. Szalai, 87. Stieber, rozhodovali: Turpin - Cano, Danos (všetci Fr.), ŽK: Dragovič - Németh, ČK: Dragovič po druhej ŽK.

zostavy:

Rakúsko: Almer - Klein, Dragovič, Hinteregger, Fuchs - Baumgartlinger, Alaba - Harnik (78. Schöpf), Junuzovič (59. Sabitzer), Arnautovič - Janko (65. Okotie)

Maďarsko: Király - Fiola, Guzmics, Lang, Kádár - Gera - Németh (89. Pintér), Nagy, Kleinheisler (80. Stieber), Dzsudzsák - Szalai (69. Priskin)

 

Maďari nastúpili v bráne s veteránom Királym, ktorý sa vo veku 40 rokov a 71 dní stal najstarším hráčom so štartom v histórii európskych šampionátov. Skúsený gólman tradične v teplákoch mohol kapitulovať už po 30 sekundách hry, keď sa spoza šestnástky oprel do lopty Alaba, ale namieril len do žrde. V 10. minúte opäť pohrozil Alaba, ktorého vo vnútri pokutového územia našiel presným pasom Arnautovič, ale Király jeho pokus do stredu brány s prehľadom kryl. Potom sa osmelili aj Maďari, pozornosť brankára Almera vyskúšali Szalai i Gera. Po polhodine hry mali veľkú šancu otvoriť Rakúšania. Dragovič poslal loptu na hranicu šestnástky, Janko ju vyhral v hlavičkovom súboji pre Junuzoviča a jeho halfvolej Király len s námahou vytlačil na roh. V závere prvého polčasu mali sľubné šance obe mužstvá. Najskôr predviedol rýchlu akciu po krídle Arnautovič, jeho prihrávku však Harnik v sklze nezasiahol ideálne. Následne kontrovali Maďari. Kleinheisler zo stredu poľa vysunul Dzsudzsáka, ktorý ale dostal loptu na svoju slabšiu pravú nohu a najmä preto jeho pokus mieril tesne vedľa Almerovej brány.

 

Zaujímavý súboj vyrovnaných súperov pokračoval aj po zmene strán. V 55. minúte napriahol z 30 metrov aktívny Dzsudzsák a jeho bombu Almer s námahou vyboxoval do bezpečia. Po hodine hry sa Maďari dočkali. Kleinheisler potiahol akciu stredom ihriska, na hranici šestnástky našiel Szalaia, ktorý sa presadil v osobnom súboji cez Hintereggera a popod padajúceho Almera otvoril skóre - 0:1. Krátko na to Rakúšanom skomplikoval situáciu Dragovič, ktorý po zbytočnom útočnom faule videl druhú žltú kartu a predčasne putoval pod sprchy. Maďarov vedúci gól povzbudil a vo výhode o jedného hráča si vytvorili ďalšie šance. Jednu z nich mal aj útočník bratislavského Slovana Tamás Priskin, ktorý vystriedal úspešného strelca Szalaia. V záverečnej štvrťhodine sa Rakúšania snažili aspoň o vyrovnanie, ale ich pokusy končili na pozornej obrane súpera. V zúfalej snahe o gól zabudli na zadné vrátka, čo po Priskinovej prihrávke potrestal v 87. minúte ďalší striedajúci hráč Stieber. Maďari po výhre 2:0 dosiahli prekvapujúce, ale zaslúžene víťazstvo a zároveň si vylepšili historickú bilanciu s odvekým rivalom.

 

Tabuľka F-skupiny:

1. Maďarsko 1 1 0 0 2:0 3

2. Portugalsko 0 0 0 0 0:0 0

3. Island 0 0 0 0 0:0 0

4. Rakúsko 1 0 0 1 0:2 0



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies