Maďarsko vedie rebríček krajín EÚ v úmrtiach na rakovinu pľúc

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 18:55 • 2 min
Maďarsko vedie rebríček krajín EÚ v úmrtiach na rakovinu pľúc

BUDAPEŠŤ - V rebríčku členských krajín Európskej únie, ktorý sa týka výskytu úmrtí na rakovinu pľúc, vedie aj naďalej Maďarsko, upozornila vo štvrtok agentúra MTI odvolávajúc sa na údaje Eurostatu zverejnené pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku.

slovakia

left justify in out

V Maďarsku dosahuje podiel úmrtí na nádor pľúc až 27 percent, s 24 percentami nasledujú Grécko, Dánsko, Poľsko a Holandsko, Belgicko s 23 percentami a Veľká Británia s 22 percentami.

 

Najnižší podiel úmrtí na toto ochorenie s 15 percentami evidujú v Portugalsku a Lotyšsku, 16-percentný podiel zaznamenali v Litve, vo Švédsku a na Slovensku.

 

Užívanie tabaku je naďalej najčastejšou príčinou chronických ochorení a zbytočných úmrtí v krajinách EÚ. Upozornila na to v stredu Európska komisia (EK).

 

Komisia poukázala na príslušné štatistiky úmrtí v rámci EÚ. V prípade rakoviny pľúc, ktorá je najviac spájaná s fajčením, bolo v roku 2015 zaznamenaných 273.400 úmrtí na toto ochorenie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona