Maďarsko: V nedeľu sa v referende môže rozhodnúť o Orbánovej európskej kariére

NETKY.SK • 30 September 2016, 11:51 • 2 min
Maďarsko: V nedeľu sa v referende môže rozhodnúť o Orbánovej európskej kariére

Budapešť - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán má ambície stať sa jedným z vodcovských osobností Európy, čo môže hrať do karát Putinovi i Trumpovi - medzinárodný politický vývoj je pre maďarského premiéra priaznivý, avšak nutne potrebuje úspešné nedeľňajšie referendum, píše dnes v komentári spravodajský server privatbankar.hu.

slovakia

left justify in out

Ak by sa plebiscit proti utečeneckým kvótam stal neplatným, bude to úder nielen Orbánovým ambíciám, ale aj prisťahovaleckej politike jeho strany Fidesz, ktorá sa tak stane prakticky nelegitímnou.

 

V kruhoch politikov Fideszu sa údajne hovorí, že v prípade úspešného ľudového hlasovania sa Orbán pokúsi presadiť úpravu európskej ústavy s cieľom posilniť úlohu členských krajín v rozhodovacom procese. Premiér by, samozrejme, k tomu prizval na pomoc aj krajiny Vyšehradskej štvorky, ktoré prejavujú v poslednom období čoraz silnejšiu súdržnosť.

 

Z informácií, ktoré prenikli z kruhov Fideszu, tiež vyplýva, že Orbán svoju politickú kariéru chce napĺňať na európskom poli, pričom jeho ambíciou je dostať sa vysoko, trebárs až na post predsedu Európskej rady.

Dnes je už zrejmé, že predseda maďarskej vlády má jasnú víziu týkajúcu sa Európy. Tá je založená na rodine a kresťanstve. Orbán sa ostro stavia proti ľavicovým predstavám sociálnej Európy - zvlášť proti prisťahovaleckej politike - a ponúka voči nim alternatívu.

 

Niet pochýb, že vďaka utečeneckej kríze si Orbán v Európe posilnil pozície: už ho na Západe nevnímajú ako škandalózneho politika bezvýznamnej krajiny, ktorý je známy svojimi pohoršujúcimi vyhláseniami a pochybnými spôsobmi tvorby zákonov. Dnes na európskej scéne patrí kvôli svojim postojom k migračnej kríze už medzi dôležitých aktérov, ktorého návrhy už berú do úvahy ako skutočnú perspektívu, píše sa v analýze.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona