MAĎARSKO: V marci sa inflácia spomalila

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 19:02 • 2 min
MAĎARSKO: V marci sa inflácia spomalila

BUDAPEŠŤ - Medziročná inflácia v Maďarsku sa v marci spomalila na úroveň 2,2 % z februárových 2,8 %. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny KSH.

slovakia

left justify in out

Medziročný rast celkovej cenovej hladiny v Maďarsku tak bol najnižší od septembra 1974. Nenaplnili sa očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že marcové ceny budú oproti rovnakému mesiacu minulého roka vyššie o 2,5 %.

Medzimesačne maďarské marcové spotrebiteľské ceny celkovo stúpli o 0,3 %. Potraviny zdraželi mierne, a to o 0,1 %. Zdraželi najmä sezónne potraviny, ako sú zemiaky, čerstvá zelenila a ovocie (2 %). Zlacnela však čokoláda a kakao (-4,5 %), vajíčka (-3,1 %), múka (-1,3 %) a cukor (-0,8 %). Medziročne zdražela najmä múka (14,7 %) a sezónne potraviny (11,7 %). Oproti marcu 2012 zlacneli vajíčka (-8 %), cukor (-6,9 %), čokoláda a kakao (-5,8 %) a mlieko (-3,2 %).

"Je to samozrejme oveľa nižšie, ako sa očakávalo. Prekvapilo to každého," povedal v súvislosti so spomalením inflácie Zoltán Török, analytik Raiffeisen Bank. "Hlavným dôvodom prekvapenia je nízky rast cien potravín. Očakávali sme, že sezónne vplyvy posunú infláciu vyššie, ale očividne to neurobili," poznamenal. "V segmente potravín naozaj nebol rast cien a ceny tovarov dlhodobej spotreby tiež oslabujú už od novembra napriek slabšiemu forintu," konštatoval Zoltán Árokszállási, analytik Erste Bank.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies