Maďarsko spustilo očkovanie treťou dávkou vakcíny. Nespokojné zdravotné sestry protestovali za vyššie mzdy

NETKY.SK • 1 August 2021, 10:41 • 2 min
Maďarsko spustilo očkovanie treťou dávkou vakcíny. Nespokojné zdravotné sestry protestovali za vyššie mzdy

BUDAPEŠŤ – Tisícky ľudí prišli v sobotu do maďarskej metropoly prejaviť svoju nespokojosť vláde, ktorá na nich pri zvyšovaní miezd zabudla. V krajine zároveň umožnia ľuďom preočkovať sa treťou dávkou vakcíny.

slovakia

left justify in out

Zhromaždenie zvolala Maďarská komora zdravotníckych pracovníkov. Organizátori sa zhodujú, že pandémia koronavírusu ďalej zhoršila už beztak zložitú situáciu v tomto sektore

 

Finančne si prilepšili iba lekári

Vláde vyčítajú, že s nimi nekonzultovala transformáciu zdravotníctva, ktorú presadila v marci. Tvrdia, že zmeny priniesli vyššie platy lekárom, čo však neplatí pre zdravotné sestry alebo ošetrovateľov.

 



Pandémia koronavírusu znamená pre podfinancované maďarské nemocnice ťažkú skúšku. V pomere k počtu obyvateľov vykazuje Maďarsko celosvetovo jeden z najvyšších počtov obetí ochorenia Covid-19.

 

Očkovanie treťou dávkou

Maďarsko sa v nedeľu stane prvou krajinou v Európe, ktorá umožní ľuďom zaočkovať sa proti koronavírusu treťou dávkou vakcíny.

 

Informuje o tom portál hungarytoday.hu. Prihlásiť sa na ďalšie očkovanie vláda odporúča najmä rizikovým skupinám vrátane starších obyvateľov, ľudí s chronickými chorobami a oslabeným imunitným systémom. O ďalšiu injekciu budú môcť s účinnosťou od 1. augusta počas štyroch mesiacov žiadať ľudia plne zaočkovaní dvoma dávkami.

 

img

 

Vláda v oficiálnych usmerneniach odporúča kombinovať rôzne typy vakcín. Konkrétne rozhodnutia ponecháva na všeobecných a odborných lekároch.

Od vyššej miery vakcinácie si vláda premiéra Viktora Orbána sľubuje zmiernenie štvrtej vlny pandémie, ktorá by mala v krajine vypuknúť už na jeseň.

 

Zároveň poukazuje na rýchle šírenie nového nákazlivejšieho delta variantu vírusu v rôznych častiach Európy. Výraznému vzostupu nových infekcií v posledných týždňoch čelí aj Maďarsko.  
 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona