Maďarsko sa teší nízkemu prílevu migrantov do krajiny, Orbánove dlho kritizované zabezpečenie hranice sa vyplatilo

NETKY.SK • 18 September 2017, 13:19 • 2 min
Maďarsko sa teší nízkemu prílevu migrantov do krajiny, Orbánove dlho kritizované zabezpečenie hranice sa vyplatilo

BUDAPEŠŤ - Do Maďarska prišlo tento rok iba 1157 nelegálnych migrantov. K zníženiu ich počtu podľa vlády prispeli hraničné zábrany postavené na juhovýchode Maďarska, tranzitné zóny a sprísnenie legislatívy týkajúcej sa prisťahovalectva.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Magyar Idök to uviedol poradca maďarského premiéra pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi. Pripomenul, že pred dvoma rokmi prišlo do Maďarska 391.000 a vlani 18.236 migrantov.

 

K výraznému poklesu príchodu migrantov podľa jeho slov prispelo aj vybudovanie hraničných zábran na macedónsko-gréckych a slovinsko-chorvátskych hraniciach. Bakondi poprel informácie, že Maďarsko neprijíma žiadnych skutočných utečencov. Maďarské orgány podľa neho tento rok už 720 prisťahovalcom. Vlani ich bolo 438 a v roku 2015 celkovo 508.

 

Poradca podotkol, že na západobalkánskej trase zostalo 70.000-80.000 migrantov, a tí sa môžu objaviť na maďarských hraniciach kedykoľvek. Ďalšie tri milióny utečencov, ktoré sa môžu takisto kedykoľvek vydať na cestu do Európy, sú na Blízkom východe, v Libanone, Jordánsku a najmä v Turecku. Hromadná migrácia hrozí Európskej únii naďalej aj z Líbye a zo španielskych enkláv v severnej Afrike.

 

Maďarsko 28. marca sprísnilo právne predpisy týkajúce sa prisťahovalectva, posilnilo hraničné zábrany v celkovej dĺžke 150 kilometrov a vytvorilo tranzitné zóny pre utečencov. Tieto opatrenia majú zaistiť to, aby sa na územie Maďarska a EÚ nikto nemohol dostať nelegálnym spôsobom.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona