AKTUALIZÁCIA: Maďarsko sa postavilo proti sankciám na energetické zdroje z Ruska

NETKY.SK • 22 Marec 2022, 12:44 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Maďarsko sa postavilo proti sankciám na energetické zdroje z Ruska

MOSKVA – Budapešť nepodporuje sankcie proti dodávkam energií z Ruska a vníma takéto opatrenia ako červenú čiaru. Povedal to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo videopríhovore po stretnutí Rady ministrov zahraničných vecí EÚ.

slovakia

left justify in out

Poznamenal, že krajina má negatívny postoj k rozhodnutiam o sankciách, ktoré ohrozujú bezpečnosť jej dodávok energie.

Podľa slov Szijjártóa, Maďarsko „chce zostať bokom“. A tiež poznamenal, že vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou vytvára riziko „leteckej vojny“ – „musíme o tom hovoriť otvorene a úprimne“. Ako zdôraznil šéf ministerstva zahraničných vecí, Budapešť je proti takýmto opatreniam.

 

img

 

„Iné členské štáty čoraz častejšie navrhujú, aby sa na Ukrajine v blízkej dobe zriadila aj pozemná misia s názvom mierová misia. Vyslanie pozemných síl na Ukrajinu nesie so sebou riziko pozemnej vojny. Tomu sa musíme vyhnúť,“ dodal minister. Szijjártó zdôraznil, že Maďarsko nebude Ukrajine dodávať zbrane a nedovolí tranzit smrtiacich zbraní cez územie krajiny.

 

Krajiny EÚ pripravujú piaty balík protiruských sankcií a zvažujú aj možnosť ropného embarga, uvádza agentúra Reuters. Na tom trvajú Pobaltské krajiny vrátane Litvy podľa agentúry, Nemecko však varuje pred unáhleným konaním, keďže ceny energií v Európe sú už teraz vysoké. O sankciách začali v pondelok diskutovať ministri zahraničných vecí EÚ.

 

Hlavný ekonóm Sachs Jan Hatzius považuje za najnegatívnejší vývoj pre Európu úplné zastavenie dovozu energie z Ruska, píše denník Financial Times. Odmietnutie ruského plynu a ropy podľa experta povedie k poklesu produkcie v Európskej únii o 2,2 percenta a vyvolá recesiu v celej eurozóne.

 

img

 

Igor Juškov, expert z Finančnej univerzity pri vláde Ruskej federácii, analytik Národného fondu pre energetickú bezpečnosť, povedal, čo by mohlo byť hlavným rizikom pre Európanov pri zavedení sankcií na energetické zdroje z Ruska.

 

„Najväčším rizikom pre Európu je, že Rusko považuje za normálne obchodovanie s uhľovodíkmi v komplexe: buď obchodujeme so všetkým (ropa, plyn a uhlie), alebo neobchodujeme s ničím. Existuje riziko, že ak Európania uvalia sankcie na nákup ruskej ropy, Rusko v reakcii na ne preruší dodávky uhlia a plynu. A potom bude nesmierne ťažké nájsť niekoho, kto by nás nahradil. Pretože napríklad pri plyne nie sú na svete žiadni iní producenti, ktorí by mohli takéto objemy presúvať do Európy,“ zdôraznil Juškov.

 

https://ria.ru/20220321/vengriya-1779359834.html

https://ria.ru/20220321/posledstviya-1779288322.html

https://radiosputnik.ria.ru/20220321/neft-1779221275.html



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies