Maďarsko pravdepodobne opustí procedúru nadmerného deficitu

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 17:09 • 2 min
Maďarsko pravdepodobne opustí procedúru nadmerného deficitu

BUDAPEŠŤ - Európska komisia (EK) s veľkou pravdepodobnosťou navrhne ministrom financií členských štátov eurozóny, aby už budúci mesiac vyradili Maďarsko z procedúry nadmerného deficitu. Informoval o tom v piatok portál Bruxinfo.hu, pričom sa odvolával na viaceré nemenované zdroje.

slovakia

left justify in out

O prípadnom vyňatí Maďarska zo zoznamu štátov, ktoré prekračujú povolené limity pre výšku rozpočtových schodkov, bude komisia rozhodovať 29. mája. Hovorca EK pre hospodárke a menové záležitosti Simon O'Connor pre agentúru Reuters uviedol, že pred týmto dátumom sa komisia nebude k záležitosti vyjadrovať. Ministri financií EÚ majú zasadnúť 21. júna. Maďarsko sa nachádza v procedúre nadmerného deficitu od roku 2004, kedy krajina vstúpila do EÚ.

Procedúru nadmerného deficitu EK zavádza proti členským štátom únie, ktoré dlhodobo nedodržiavajú predpísanú úroveň rozpočtových schodkov. Pakt stability a rastu EÚ akceptuje ako hornú hranicu pre deficit 3 % HDP. V prípade členov eurozóny môže procedúra vyústiť do pokuty a členským štátom EÚ, ktoré nepoužívajú spoločnú európsku menu, hrozí zmrazenie pomoci z fondov únie. Maďarský premiér Viktor Orbán tento mesiac uviedol, že vláda vďaka novým opatreniam udrží schodok verejných financií v tomto aj budúcom roku pod hranicou 3 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies