Maďarsko požiadalo o prehodnotenie dohody Ukrajiny o asociácii

NETKY.SK • 11 Október 2017, 21:27 • 2 min
Maďarsko požiadalo o prehodnotenie dohody Ukrajiny o asociácii

BUDAPEŠŤ - Budapešť vystupuje za prehodnotenie dohody o asociácii Ukrajiny s EÚ, kvôli Kyjevom prijatej novej štúdijnej reformy.

slovakia

left justify in out

Podľa slov hlavy ministerstva zahraničných vecí Maďarska Petra Sijarta, škandalózny zákon o štúdiu porušuje princípy dohody o asociácii medzi Ukrajinou a Európskou úniou, pretože zakazuje nacionálnym menšinám študovať v rodnom jazyku.

 

"Je neprípustne , že vedľa európskej únii v XXI storočí zatvárajú sa školy , len kvôli prednášaniu v nacionalnych jazykoch," zdôraznil Sijarto a taktiež dodal, že jediným spôsobom ako ovplyvniť situáciu je zosilniť medzinárodný tlak na Kyjev.

 

Pripomeniem, že nová reforma o štúdiu na Ukrajine, vyvolala tvrdú kritiku susedných krajín. Keď sa zistilo, že sa teraz z ukrajinských škôl budú vyhadzovať všetky jazyky, okrem ukrajinského, Budapešť vyhlásila, že nedovolí Ukrajine vstúpiť do eurozóny. 

 

Prezident Rumunska Klaus Johanis odvolal svoju návštevu do Ukrajiny a taktiež odmietol prijať Poroschenka v Bukurešti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona