Maďarsko posilňuje ochranu južných hraníc: Strážiť ich budú tisícky vojakov aj tanky

NETKY.SK • 25 September 2015, 17:13 • 2 min
Maďarsko posilňuje ochranu južných hraníc: Strážiť ich budú tisícky vojakov aj tanky

BUDAPEŠŤ – Maďarsko znepokojuje situácia na ich južných hraniciach, a tak okrem plotu posilňuje jej obranu.

slovakia

left justify in out

Podľa náčelníka generálneho štábu Tibora Benköa budú južné hranice Maďarska strážiť tisícky vojakov vrátane obrnených vozidiel a tankov. Posilnenie ochrany hraníc oznámi Benkö v budapeštianskej televízii.

 

Vojenské cvičenie, ktoré sa koná na území Maďarska a na ktorom sa účastní aj americká armáda, neovplyvní počet vojakov na hraniciach

 

Nasadenie vojakov na hranice už odobril aj parlament. Vojaci budú mať na hraniciach právo kontrolovať doklady a robiť aj osobné prehliadky. „Pravidlá pre použitie zbrane sa nemenia," povedal Benkö.

 

Weber podporil Orbána, Európska únia potrebuje na svoju ochranu viac plotov

 

Plot na hraniciach s Chorvátskom je už takmer hotový

 

img

 

img

 

img

 

Plot na maďarsko-chorvátskych hraniciach, ktorým chce Budapešť zastaviť prílev migrantov, je už takmer hotový. Oznámil to dnes hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács, ktorého citovala agentúra AP. 

 

Kovács v tejto súvislosti zdôraznil, že Maďarsko nemá v úmysle uzavrieť svoje hranice, ale chce "chrániť hranice Európskej únie". Argumentoval tým, že migranti budú môcť stále vstupovať na maďarské územie legálnym spôsobom. 

 

Okrem oplotenia na hraniciach s Chorvátskom a Srbskom Budapešť začala rozmiestňovať dočasné drôtené prekážky aj na hraniciach so Slovinskom, ktoré je rovnako ako Maďarsko (a na rozdiel od Chorvátska a Srbska) súčasťou schengenskej zóny voľného pohybu osôb. 

 

Podľa Kovácsa má ostnatý drôt zabrániť tomu, aby ilegálni migranti obchádzali ploty na maďarsko-srbských a maďarsko-chorvátskych hraniciach cez územie Slovinska. Podčiarkol, že schengenská dohoda umožňuje krajinám EÚ, aby použili všetky prostriedky potrebné na ochranu svojich hraníc. 

 

Len vo štvrtok vstúpilo do Maďarska 8104 migrantov, takmer všetci cez územie Chorvátska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies