Maďarsko pohrozilo, že zablokuje účasť Poroshenkovi na letnom summite NATO

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 21:30 • 2 min
Maďarsko pohrozilo, že zablokuje účasť Poroshenkovi na letnom summite NATO

BUDAPEŠŤ - Prezident Ukrajiny Petro Poroshenko, 25. septembra roku 2017, podpísal zákon "O vzdelávaní ", podľa ktorého deti predstaviteľov národnostných menšín by mali študovať výlučne v ukrajinskom jazyku. To je dôvod prečo nechce Péter Szijjártó, aby sa Poroshenko zúčastnil summitu.

slovakia

left justify in out

"Na letnom summite NATO sa prezident Ukrajiny Petro Poroshenko nezúčastní, ak sa Kyjev nezriekne zákona "O vzdelávaní". Tento dokument je považovaný za škandalózny, pretože porušuje práva národnostných menšín," o tom vyhlásil šéf maďarského ministerstva zahraničných vecí Péter Szijjártó, počas svojej návštevy Bruselu, na stretnutí vedúcich diplomacie krajín Európskej únie.
   

Šéf Ministerstva zahraničných vecí Maďarska zdôraznil, že "Budapešť nemá iné nástroje tlaku, okrem toho ako blokovať medzinárodné, európske a euroatlantické smery Kyjeva".
     

V súvislosti s týmto Maďarsko odmieta podporovať stretnutie v apríli roku 2018. EÚ - Ukrajina a taktiež stretnutie letného summitu NATO - Ukrajina. Zo strany Maďarska bude podpora poskytnutá iba v tom prípade, ak bude Kyjev dodržiavať svoje medzinárodné záväzky a splní stanovené podmienky.
   

Péter Szijjártó zdôraznil, že do roku 2023 by mala Ukrajina zrušiť zákon "O vzdelávaní ". Prezident Ukrajiny Petro Poroshenko, 25. septembra roku 2017, podpísal zákon "O vzdelávaní ", podľa ktorého deti predstaviteľov národnostných menšín, by mali študovať výlučne v ukrajinskom jazyku. Do roku 2020 bude zákon zavedený postupne. Dokument už bol skritizovaný v Ruskej federácii, Poľsku, Bulharsku, Grécku a Rumunsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies