Maďarsko pohrozilo Chorvátsku zablokovaním jeho vstupu do Schengenu

NETKY.SK • 19 September 2015, 16:58 • 2 min
Maďarsko pohrozilo Chorvátsku zablokovaním jeho vstupu do Schengenu

BUDAPEŠŤ - Maďarsko by mohlo zablokovať vstup Chorvátska do schengenskej zóny, ak nebude Záhreb brániť vonkajšie hranice Európskej únie, citovala dnes agentúra Reuters poradcu premiéra Viktora Orbána Antala Rogana.

slovakia

left justify in out

Šéf Orbánovho politického kabinetu vo vysielaní rozhlasovej stanice InfoRado povedal, že "ak sa Chorvátsko vzdá a povie, že nebude brániť hranice, potom môže Maďarsko povedať iba toľko, že nie je pripravené na vstup do Schengenu, keď nastane okamih rozhodnutia".

 

"Podmienkou pre vstup do schengenskej zóny je, že sa krajina zaviaže brániť vonkajšie hranice EÚ," povedal Rohan v rozhlasovom interview v piatok večer. "Ak v tom očividne zlyhá, potom nie je pripravené na členstvo v Schengene."


Chorvátsko dnes uviedlo, že "prinútilo" Maďarsko prijať tisíce utečencov a bude mu ich posielať aj naďalej.


"Donútili sme ich - tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať," povedal Milanovič novinárom v meste Beli Manastir, odkiaľ boli v piatok vyslané na sever do Maďarska autobusy a vlaky plné migrantov.


Vyše 20.000 migrantov, z ktorých sú mnohí sýrski utečenci, prišlo do Chorvátska odkedy im Maďarsko v utorok kovovým plotom na svojej južnej hranici, vodnými kanónmi a slzným plynom prehradilo cestu ďalej do Európskej únie.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies