Maďarsko odškodní ľudí, ktorí sa zadlžili v cudzej mene

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 15:54 • 2 min
Maďarsko odškodní ľudí, ktorí sa zadlžili v cudzej mene

BUDAPEŠŤ - Vysoký predstaviteľ maďarskej vládnej strany Fidesz v pondelok vyzval vládu, aby pripravila zákon o kompenzáciách klientov bánk, ktorí sa zadlžili v cudzej mene.

slovakia

left justify in out

Predseda poslaneckej frakcie Fideszu v maďarskom parlamente Antal Rogan návrhom reagoval na rozhodnutie súdu, podľa ktorého si banky účtovali časť nákladov neoprávnene. O legislatíve by mohol parlament rokovať ešte pred letnou prestávkou, dodal Rogan. Straty v dôsledku zmien výmenných kurzov by mal podľa neho riešiť osobitný zákon.

 

"Môžeme to urobiť v dvoch osobitných krokoch ... Prvým je, že vláda by mala vypracovať právne riešenie, aby zabezpečila dlžníkom kompenzácie za všetky čiastky, ktoré si banky účtovali neoprávnene," povedal v parlamente Rogan. 

 

Minulý týždeň najvyšší súd v Maďarsku rozhodol, že banky postupovali neférovo, keď pri čerpaní úveru uplatňovali iný výmenný kurz ako pri jeho splátkach. Súd tiež konštatoval, že dlžníci, ktorí si v Maďarsku nabrali pôžičky v cudzej mene, môžu napadnúť výmenný kurz stanovený bankou iba v prípadoch, keď v čase vzniku týchto zmlúv nemohli realisticky posúdiť možné zmeny trhových sadzieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona