Maďarsko obdržalo žalobu Európskej komisie

NETKY.SK • 12 Január 2018, 10:18 • 2 min
Maďarsko obdržalo žalobu Európskej komisie

BUDAPEŠŤ - Maďarské ministerstvo spravodlivosti prevzalo oficiálne oznámenie o tom, že Európska komisia podala na súd Európskej únie (EÚ) žalobu na Maďarsko pre odmietavý postoj voči programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v piatok agentúra MTI. Štátny tajomník úradu vlády zodpovedný za komunikáciu Bence Tuzson v tejto súvislosti zopakoval postoj Budapešti, že EK uplatňuje dvojaký meter, pretože v súvislosti s kvótami žaluje iba Česko, Poľsko a Maďarsko.

 

"Termín na realizáciu rozhodnutia o kvótach už vypršal, tento proces je iba o tom, aby mohli potrestať uvedené tri krajiny," uviedol Tuzson vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió. Pripomenul, že z členských krajín vykonala rozhodnutie o kvótach jedine Malta, ale napríklad Rakúsko tak urobilo iba na 1,8 percenta a Slovensko na jedno percento; napriek tomu spustili právne konanie iba voči trom krajinám.

 

"Maďarsko predloží svoje argumenty. Upozorní napríklad na to, že kvóty nie sú riešením, že treba posilniť ochranu hraníc, a že problémy treba riešiť tam, kde vznikajú," uzavrel Tuzson. Žalované krajiny majú teraz priestor na krok EK reagovať, podať svoje písomné argumenty. Súdny proces by mal začať koncom tohto roka, avšak rozhodnutie v tomto prípade sa očakáva v priebehu jeden a pol roka.

 

Opatrenia vlád Českej republiky, Maďarska a Poľska v otázke dočasného premiestnenia utečencov neboli podľa EK uspokojivé. Komisia preto vlani v decembri avizovala, že bude uvedené tri členské krajiny žalovať na Súdnom dvore EÚ z dôvodu nedodržania právnych povinností v oblasti relokácií.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies