Maďarsko nechce národnostné menšiny asimilovať, ale integrovať

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 13:55 • 2 min
Maďarsko nechce národnostné menšiny asimilovať, ale integrovať

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda nechce menšiny žijúce v Maďarsku asimilovať, ale integrovať, vyhlásil dnes v Budapešti štátny tajomník pre národnú politiku Árpád Potápi.

slovakia

left justify in out

"Spoločná minulosť nás okrem iného naučila, že ak si dokážeme vážiť národnosti, ktoré s nami žijú, sme schopní spoločne dosiahnuť veľké výsledky," povedal podľa agentúry MTI Potápi v záverečný deň dvojdňovej konferencie Výskumného ústavu národnej stratégie.

 

Štátny tajomník pripomenul, že v dejinách Maďarska boli obdobia, keď sa "vnútorné i vonkajšie sily" snažili presvedčovať, že príslušníci iných národností sú nepriateľmi.

 

Podotkol, že v súčasnosti každá z 13 registrovaných národnostných menšín žijúcich v Maďarsku má v maďarskom parlamente tzv. národnostného hovorcu, ktorý sa môže vyjadrovať k otázkam týkajúcim sa svojej komunity a predkladať aj návrhy úprav zákonov dôležitých pre menšiny.

 

Potápi vyjadril nádej, že v najbližších parlamentných voľbách sa menšinám podarí presadiť aj plnoprávneho člena parlamentu.

 

Na získanie plnoprávneho poslaneckého mandátu je určený počet voličských hlasov. V prípade nižšieho počtu majú menšiny možnosť delegovať národnostného hovorcu.

 

Ako Potápi ďalej uviedol, Maďarsko právom očakáva, že Maďarom žijúcim v zahraničí sa bude od väčšinového národa dostávať patričnej úcty i práv.  "Dúfame, že časom aj vo všetkých susedných krajinách vystrieda asimilačnú politiku politika integrácie," zdôraznil Potápi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona