Maďarsko možno nebude zvýhodnená krajina, bude musieť prijať utečencov

NETKY.SK • 21 September 2015, 15:06 • 2 min
Maďarsko možno nebude zvýhodnená krajina, bude musieť prijať utečencov

BRUSEL - Maďarsko bude vylúčené zo zoznamu zvýhodnených krajín EÚ, ktoré by nemali prijímať určitý podiel zo 120.000 utečencov žiadajúcich o azyl.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia luxemburského predsedníctva v EÚ.

 

Rovnaký zdroj naznačil, že dokument, ktorý by mal vzísť z utorňajšieho mimoriadneho zasadnutia ministrov vnútra EÚ v Bruseli, nebude obsahovať výraz "povinné" v súvislosti s mechanizmom prerozdeľovania určitého počtu utečencov. Viaceré členské štáty, vrátane Slovenska, na júnovom summite EÚ oficiálne odmietli zavedenie povinných kvót pre utečencov.

 

"Bolo dohodnuté, že Maďarsko sa neobjaví v texte ako 'zvýhodnená krajina' v rámci relokačného mechanizmu," uviedol zdroj z prostredia luxemburského predsedníctva v EÚ.

 

Európska komisia (EK) pôvodne navrhla, aby aj Maďarsko bolo zaradené medzi "zvýhodnené krajiny", rovnako ako Taliansko a Grécko. Z územia Maďarska malo byť medzi ostatné krajiny únie prerozdelených 54.000 migrantov, 15.600 žiadateľov o azyl malo odísť z Talianska a 50.400 z Grécka, aby bol dosiahnutý celkový počet 120.000 utečencov určených na relokáciu.

 

Ak sa potvrdí, že Maďarsko bude vylúčené zo zoznamu "zvýhodnených" krajín, tak sa bude musieť zúčastniť na európskej solidarite a prijať určitý počet utečencov z Talianska a Grécka.

 

Luxemburské predsedníctvo v EÚ naznačilo, že v utorok vyvinie maximálne úsilie, aby na zasadnutí ministrov vnútra, ktorému bude predsedať, dospeli národné delegácie k čo najširšej väčšine hlasov a dosiahli potrebný konsenzus pre zriadenie relokačného programu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies