Maďarsko má zrejme najhoršie za sebou, väčšie záveje už nehrozia

NETKY.SK • 29 December 2014, 16:34 • 2 min
Maďarsko má zrejme najhoršie za sebou, väčšie záveje už nehrozia

BUDAPEŠŤ - Prvý stupeň pohotovosti zostáva v súvislosti s hrozbou snehových jazykov a závejov v platnosti v dvanástich župách Maďarska. Tamojšia Celoštátna meteorologická služba dnes totiž zrušila, respektíve zmiernila na prvý stupeň skôr vydané varovania druhého stupňa.

slovakia

left justify in out

V oznámení meteorológov, o ktorom informovala tlačová agentúra MTI, sa uvádza, že dnes popoludní nemožno na západe Maďarska vylúčiť ojedinelé snehové metelice alebo búrky. Často silný nárazový vietor, ktorý bol evidentný v širšom okolí jazera Balaton, sa v priebehu popoludnia zmierni. Aj keď v utorok treba lokálne rátať s jeho opätovným zosilnením, nemal by mať charakter prudkého nárazového vetra.
     

Dočasné nariadenie administratívy Rábsko-mošonsko-šopronskej župy o povinnom využívaní snehových reťazí patrí už minulosti, pretože si ho pomery na cestných komunikáciách nevyžadujú.
     

Vo viacerých župách krajiny sužovaných intenzívnym snežením zrážky ustanú, avšak aj naďalej sa môžu na juhu Šomodskej a Zalianskej župy, ako aj v Baranskej župe tvoriť snehové jazyky.
     

V nočných hodinách i v priebehu utorka rátajú v Maďarsku iba lokálne s prípadným snežením menšieho rozsahu.
     

Maďarskí hasiči zasahovali od začiatku sneženia v krajine do dnešného rána celkovo asi 80-krát, a to zväčša pri dopravných nehodách. Vyskytli sa však aj prípady, keď sa podieľali na pátraní po zatúlaných turistoch (v okolí Pécsu) či na odstraňovaní dôsledkov poruchy energetickej siete, ktorú zavinil vyvrátený strom.
     

Zodpovední vyzvali motoristov, aby tankovali väčšie množstvo pohonných hmôt a boli tak pripravení, ak by uviazli na niektorej z komunikácií. V ich výbave by s určitosťou nemali chýbať lopaty a ťažné laná. Súčasne na nich apelovali, aby sa pred cestami informovali o pomeroch v cieľovej destinácii, respektíve na zvolenej trase, a sledovali aktualizované informácie meteorológov i Celoštátneho riaditeľstva pre ochranu pred katastrofami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies