Maďarsko má novú vládu. Viktor Orbán vyhlásil stav vojnovej hrozby!

NETKY.SK • 24 Máj 2022, 18:21 • 2 min
Maďarsko má novú vládu. Viktor Orbán vyhlásil stav vojnovej hrozby!

BUDAPEŠŤ - Zložením sľubu ministrov v maďarskom Národnom zhromaždení vznikla v utorok oficiálne piata vláda premiéra Viktora Orbána. Ministrov na návrh predsedu vlády vymenovala prezidentka Katalin Nováková.

slovakia

left justify in out

Orbán pred zložením sľubu predstavil poslancom parlamentu ministrov svojej vlády, zdôvodnil ich výber a prezentoval ich úlohy.

 

img

 

Premiér v následnom prejave zdôraznil, že kabinet nebude mať ľahkú úlohu, pretože sa ešte ani neskončila koronavírusová pandémia, v susednej krajine zúri vojna a Maďarsko sa nemôže spoliehať na pomoc z Európskej únie. Zdôraznil však, že vládnuca strana získala v parlamentných voľbách rekordnú podporu voličov.

 

Prečítajte si tiež: Viktor Orbán: EÚ zabúda pri navrhovaní sankcií na ľudí!

 

Na poste vicepremiéra zostal Zsolt Semjén, agrárny rezort povedie István Nagy, ministrom vnútra je opäť Sándor Pintér. János Lázár sa stal ministrom výstavby a investícií, novým ministrom obrany je Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

 

Rezort justície naďalej bude riadiť Judit Vargová a o vedenie ministerstva kultúry a inovácií požiadal Orbán Jánosa Csáka. Rezort vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí povedie staronový šéf diplomacie Péter Szijjártó, ktorý bude zodpovedný aj za dostavbu atómovej elektrárne v Paksi.

 

 

img

 

Ministrom premiérovej kancelárie zostáva Antal Rogán a na čele úradu vlády bude aj naďalej minister Gergely Gulyás. Mihály Varga zostáva na čele rezortu financií, ministerstvo technológií a priemyslu povedie László Palkovics. Mártona Nagya poveril riadením rezortu hospodárskeho rozvoja a Tibor Navracsics bude riadiť územný rozvoj a využitie únijných zdrojov.

 

Maďarská vláda v súlade s ústavou vyhlásila s platnosťou od utorňajšej polnoci stav vojnovej hrozby. Oznámil to premiér Orbán vo videozázname zverejnenom v utorok večer na Facebooku, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

 

„Vláda, využijúc právo zakotvené v ústave, vyhlasuje od dnešnej polnoci stav vojnovej hrozby,“ povedal premiér v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.  „Je to vojna, ktorej koniec ešte nikto nevidí. Táto vojna znamená priebežnú hrozbu pre Maďarsko, ohrozuje fyzickú bezpečnosť, ale je aj hrozbou bezpečnosti dodávky energií pre hospodárstvo i rodiny, ako aj pre ich materiálnu bezpečnosť. Vidíme, že bruselské sankcie vedú k obrovskému ekonomickému rozvratu a k drastickému zvyšovaniu cien,“ vyjadril sa. 

 

img

 

Vláda v takejto situácii potrebuje manévrovací priestor a okamžitú akcieschopnosť, zdôvodnil premiér toto mimoriadne opatrenie. Orbán dodal, že podobne, ako to bolo aj v prípade stavu núdze počas koronavírusovej pandémie, stav vojnovej hrozby umožňuje kabinetu okamžite reagovať a všetkými možnými prostriedkami „chrániť Maďarsko a maďarské rodiny“.

 

Poslanci parlamentu v utorok schválili vládny návrh ústavy, ktorý sa týka vojnového konfliktu a humanitárnej katastrofy. Návrh desiatej novely základného zákona Maďarska schválilo 136 poslancov, 36 bolo proti a nikto sa nezdržal hlasovania. Vláda ňou dopĺňa ustanovenia týkajúce sa stavu núdze o prípady humanitárnej katastrofy a vojnového konfliktu v susednej krajine.

 

Možno vás zaujme: USA chcú vyslať na Ukrajinu špeciálne jednotky




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies