Maďarsko: Kvôli nútenému zníženiu cien výrobcovia nedodávajú niektoré lieky

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 11:58 • 2 min
Maďarsko: Kvôli nútenému zníženiu cien výrobcovia nedodávajú niektoré lieky

Maďarsko Kvôli nútenému zníženiu cien výrobcovia nedodávajú niektoré lieky - Politika Farmaceutické firmy od začiatku tohto roka prestali dodávať do Maďarska niektoré druhy liekov. Medzi nimi sú nielen výživové doplnky, ale napríklad aj prípravky na lieče

slovakia

left justify in out

img

Farmaceutické firmy od začiatku tohto roka prestali dodávať do Maďarska niektoré druhy liekov. Medzi nimi sú nielen výživové doplnky, ale napríklad aj prípravky na liečenie ochorení prostaty, či lieky na reguláciu cukru v krvi, uviedol dnes maďarský denník Világgazdaság.

Dôvodom týchto krokov je, že vláda prinútila výrobcov znížiť ceny liekov, čím v tomto roku klesnú výdavky zdravotnej poisťovne na lieky.

Podľa Világgazdaságu po nútenom znížení cien je možné síce dostať napríklad lacné lieky na zníženie cholesterolu, ich ceny sú však natoľko nízke, že pre niektorých výrobcov bude predaj ich produktov na maďarskom trhu stratový.

Tajomníčka Celoštátneho združenia výrobcov liekov v Maďarsku Lívia Ilkuová pre denník uviedla, že nemožno vylúčiť, že viaceré farmaceutické spoločnosti prestanú dodávať svoje ďalšie produkty na maďarský trh.

Nové pravidlá tvorby cien liekov v Maďarsku začali platiť od 1. októbra. Zmeny sa dotkli 2220 druhov farmaceutických výrobkov. V novom systéme, ktorý aplikovali po prvýkrát, poisťovňa rôznymi podpornými technikami prinútila farmaceutické spoločnosti, aby sami navrhli zníženie cien prípravkov spôsobom, pri ktorom nemohli spoznať ponuky iných výrobcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies