Maďarsko dúfa, že Srbsko nebude voziť masy migrantov k maďarským hraniciam

NETKY.SK • 22 Február 2016, 15:08 • 2 min
Maďarsko dúfa, že Srbsko nebude voziť masy migrantov k maďarským hraniciam

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda dúfa, že Srbsko nebude so štátnou pomocou voziť masy migrantov k maďarským hraniciam. Vyhlásil to dnes poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 poradca pripomenul, že v blízkosti rumunských hraníc je už pripravený stavebný materiál na vybudovanie hraničných zábran a začalo sa posilnenie srbského úseku zábran.

 

Bakondi vyjadril názor, že Európska únia teraz dospela k postoju, ktorý Maďarsko v otázke nutnosti ochrany schengenských hraníc už dávno presadzuje. Maďarský minister vnútra Sándor Pintér s platnosťou od 21. februára predĺžil čiastočné uzatvorenie štátnych hraníc s Chorvátskom. Prekročenie hraníc je zakázané na troch železničných hraničných priechodoch - Murakeresztúr–Kotoriba, Gyékényes–Koprivnica a Magyarbóly–Beli Manastir.

 

Pri Gyékényesi je možné prekročiť maďarsko-chorvátske hranice vo výnimočnom prípade, ak to neohrozuje poriadok ochrany štátnej hranice. Dôvodom tohto kroku, ktorý bude platiť ďalších 30 dní, sú obavy maďarskej strany, že Chorvátsko znova vypraví na maďarské územie vlak plný migrantov, ako to urobilo vlani.

 

M1 informovala, že na srbskej strane hraníc je množstvo netrpezlivých migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať na maďarské územie. Množia sa prípady poškodzovania hraničných zábran a v nedeľu nadránom tam zaznamenali aj incident medzi migrantmi a políciou, po ktorom museli volať zdravotnú službu.

 

Pri srbsko-rumunsko-maďarskom trojhraničí sa v nedeľu nadránom pokúsila 150-členná skupina obísť cez rumunské územie sbrsko-maďarské zábrany, avšak rumunskí pohraničníci ju odhalili termovíznymi kamerami. Hliadka migrantom oznámila, že ak vstúpia na územie Rumunska, vrátia ich späť do Srbska. Podľa M1 o tom informoval temešvársky spravodajský server Opinia Timisoarei.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona