Maďarsko chce zoštátniť niektoré energetické firmy

NETKY.SK • 20 September 2013, 14:31 • 2 min
Maďarsko chce zoštátniť niektoré energetické firmy

BUDAPEŠŤ - Maďarsko rokuje o zoštátnení šiestich alebo siedmich energetických podnikov v rámci snahy o zníženie cien energií a oživenia ekonomiky.

slovakia

left justify in out

V piatok to povedal premiér krajiny Viktor Orbán. "Pokračujeme v rokovaniach o spätnom odkúpení najmenej šiestich alebo siedmich spoločností s činnosťou v oblasti energetiky, ktoré sa v minulosti sprivatizovali," povedal Orbán v rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas.

Maďarský premiér v piatok zopakoval, že chce sektor dodávajúci energie domácnostiam transformovať na neziskové organizácie. Konštatoval, že príslušná legislatíva sa do parlamentu predloží na jar. Premiérov hovorca sa odmietol k tejto problematike bližšie vyjadriť. Veľkými hráčmi v maďarskom energetickom sektore sú napríklad nemecké firmy E.ON a RWE, francúzske spoločnosti EDF a GDF Suez a talianska firma Eni. Niektoré z nich sa pre agentúru Reuters odmietli k téme zoštátnenia vyjadriť a niektoré nebolo možné hneď osloviť. 

Maďarská vláda v januári rozhodla o znížení cien energií pre domácnosti o 10 % a signalizovala, že v novembri rozhodne o znížení cien vykurovania. Štátna spoločnosť MVM v marci podpísala s firmou E.ON dohodu o kúpe plynárenských podnikov, ktoré nemecká spoločnosť vlastní v Maďarsku, za približne 870 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona