Maďarsko chce za 100 miliárd reorganizovať sporiteľne

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 09:49 • 2 min
Maďarsko chce za 100 miliárd reorganizovať sporiteľne

BUDAPEŠŤ - Maďarsko chce investovať 100 mld. forintov (HUF) do reorganizácie družstevných sporiteľní v krajine. V pondelok to vyhlásil hovorca vlády András Giró-Szász.

slovakia

left justify in out

Budapešť chce sumu 100 mld. HUF získať predajom štátnych aktív, povedal Giró-Szász štátnej tlačovej agentúre MTI. Neupresnil však, aké aktíva by vláda chcela predať a čo by vlastne reorganizácia mala znamenať. Maďarská štátna rozvojová banka MFB však už minulý rok prebrala podiel 39,4 % v spoločnosti Takarékbank, ktorá zastupuje družstevné sporiteľne v krajine a potrebných 100 mld. HUF zodpovedá 27 percentám jej bilancie za rok 2012.

Družstevné sporiteľne v Maďarsku pokrývajú približne 5 % trhu, tvoria však 40 % všetkých bankových pobočiek v krajine. 

Maďarskému bankovému sektoru dominujú zahraničné finančné inštitúcie, ako napríklad rakúska Erste Bank a talianska Intesa Sanpaolo. Premiér Viktor Orbán sa však netají tým, že by časom rád videl "aspoň 50 %" bánk v krajine v maďarských rukách, kým v súčasnosti je to približne 10 %. Plán reorganizácie sporiteľní je s najväčšou pravdepodobnosťou súčasťou Orbánových snáh využiť na podporu poskytovania úverov a celkového ekonomického rastu práve sieť približne 1 600 pobočiek sporiteľní, ktoré nekontrolujú zahraniční majitelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona