Maďarsko chce sprísniť pravidlá zahraničným školám

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 15:35 • 2 min
Maďarsko chce sprísniť pravidlá zahraničným školám

BUDAPEŠŤ – Maďarská vláda sa rozhodla pre zmenu zákona o vysokých školách a sprísnení pravidiel na výkon činnosti.

slovakia

left justify in out

Novela má pravidlá pôsobenia zahraničných vzdelávacích inštitúcií v krajine, ktorá podľa kritikov diskriminuje a je zameraná proti aktivitám organizácií a inštitúcií založených filantropom Georgeom Sorosom, najväčším Orbánovým kritikom a oponentom.

 

Prijatím novely bude najviac ohrozená Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti, ktorú založil milionár Soros v roku 1991 s cieľom podporiť demokraciu a potlačiť komunistické diktatúry. Škola, ktorá je považovaná za najlepšiu univerzitu v krajine je veľmi obľúbená aj zahraničnými študentami. Svoje štúdium tu zavŕšilo množstvo politikov či uznávaných akademikov z rôznych kútov sveta.

 

Podľa denníka The Guardian sú najvyšší predstavitelia inštitúcie presvedčení, že novela je priamo namierená voči ich univerzite, pričom prijatím tejto novely budú nútení ukončiť činnosť a opustiť Budapešť. Maďarská vláda tvrdí, že sprísnenie pravidiel je nevyhnutné. Úrady vraj pri kontrole zistili, že až 28 vzdelávacích inštitúcií pôsobiacich v krajine, vykonáva svoju činnosť nezákonne. The Guardian uverejnila, že okrem CEU na zozname nežiadúcich škôl patria britské školy ako Oxford Brookes University, Edinburghská Napier University ale aj školy z Francúzska, Nemecka či USA.

 

"Žiadna univerzita nemôže stáť nad maďarskými zákonmi," zdôraznil Orbánov kabinet vo vyhlásení. Vláda predložila svoj návrh na zmenu zákona parlamentu už v utorok. Jednou z požiadaviek je napríklad povinnosť mať univerzitu aj v krajine svojho pôvodu. Prípadné novo schválené pravidlá by Stredoeurópsku univerzitu prinútili nie len k zmene názvu ale profesori pôsobiaci na pôde školy z krajín mimo EÚ by museli žiadať o pracovné povolenie, ktoré doteraz nepotrebovali, pretože im bola udelená výnimka.  

 

Štátny tajomník pre vzdelávanie László Palkovics sa vyjadril, že urobí všetko preto, aby univerzita zotrvala a vo svojej činnosti naďalej pokračovala. Orbán neustále obviňuje Sorosa, že prostredníctvom finančných injekcií niektorých organizácií sa snaží ovplyvňovať politiku krajiny. Vo februári tohto roka mu dokonca vyčítal, že podnikateľ je spoluvinníkom migračnej krízy, pretože finančne podporuje skupiny, ktoré pomáhajú utečencom.

 

Orbán opakovane Sorosa obviňuje, že chce prostredníctvom finančnej podpory niektorých organizácií tajne ovplyvňovať maďarskú politiku. Tento rok vo februári mu dokonca vyčítal, že je spoluzodpovedný za migračnú krízu, pretože financuje skupiny, ktoré pomáhajú utečencom a presadzujú ústretovú migračnú politiku. Informoval portál HN.sk



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona