Maďarsko bude čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii: Evakuovali obec pri Győri

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 10:52 • 2 min
Maďarsko bude čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii:  Evakuovali obec pri Győri

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda v piatok nariadila evakuáciu obce Győrújfalu ležiacej iba niekoľko kilometrov severne od Győru, ktorú ohrozuje rozvodnený Dunaj.

slovakia

left justify in out

Tlačovú agentúru MTI o tom informoval premiér Viktor Orbán. Približne 2000 obyvateľov podľa neho musí obec opustiť z preventívnych dôvodov, keďže okolité hrádze sú vystavené príliš vysokému tlaku vody. Maďarský letecký úrad medzitým informoval o uzavretí vzdušného priestoru v okolí mesta Ostrihom na hranici so Slovenskom v súvislosti s protipovodňovými opatreniami na Dunaji. Zákaz používania platí od piatku 18:00 do pondelka 21:00 nad Ostrihomom, susednou obcou Tát ako aj pozdĺž priľahlého úseku Dunaja. Vzťahuje sa na priestor do nadmorskej výšky 600 metrov, záchranárske, vojenské a policajné lietadlá však majú výnimku.

Orbán v piatok ráno varoval, že Maďarsku bude v týchto dňoch čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii a malo by sa pripraviť na "najhoršie". Svojich spoluobčanov zároveň vyzval, aby "spolupracovali" a pomohli "zabrániť katastrofe". V Budapešti by mal Dunaj kulminovať až v pondelok na úrovni 895 centimetrov, čo je o 35 centimetrov viac ako doterajší rekord z roku 2006. Podľa primátora Istvána Tarlósa však mesto nie je ohrozené, keďže ho chránia protipovodňové zábrany stavané na výšku hladiny 930 centimetrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies