Maďarskí prevádzači dostali po osemnásť mesiacov väzenia

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 17:25 • 2 min
Maďarskí prevádzači dostali po osemnásť mesiacov väzenia

PRAHA - Na jeden a pol roka odňatia slobody nepodmienečne vo väzenskom zariadení s dozorom odsúdil dnes okresný súd v českom Tachove dvoch maďarských občanov-prevádzačov - Menyhérta S. a Zoltána K.

slovakia

left justify in out

Dvojicu vlani v júli odhalili českí policajti pri kontrole na diaľnici D5 pri preprave takmer ôsmich desiatok utečencov zo Sýrie, Pakistanu a Afganistanu.

Obaja Maďari boli navyše vyhostení z ČR na obdobie piatich rokov a ich vozidlo české úrady zhabali. Informovali o tom internetové servery Novinky.cz a iDNES.cz.

 

Obaja obžalovaní v súdnej sieni zhodne tvrdili, že o prítomnosti migrantov vo vozidle vôbec nevedeli. Sudca bol však iného názoru, podľa neho boli obaja muži súčasťou organizovanej skupiny prevádzačov. Jedným z jeho argumentov bola značná zaťaženosť vozidla, ktorú by skúsený vodič musel rozpoznať.

Väčšina migrantov pochádzala z Pakistanu a patrila medzi osoby, ktoré nemusia mať obavy o život, ale hľadajú lepšie životné podmienky, teda medzi ekonomických migrantov. Nikto nevie nič o ich skutočnej identite a teda ani o miere bezpečnostného rizika, ktoré predstavujú, odznelo v súdnej sieni.

Štátna zástupkyňa Hana Stehlíková súčasne podčiarkla, že 76 ľudí vrátane 26 detí vo veku do 18 rokov bolo v stiesnenom priestore vystavených ponižujúcemu a neľudskému prístupu, nemali možnosť vykonať potrebu a chýbalo im aj vetranie.

 

Plán predpokladal, že prevádzači prejdú z Budapešti cez severozápadné Maďarsko, Slovensko a ČR bez prestávky. Ich cesta skončila napokon predčasne na diaľnici D5.

 

Obžalovaní však tvrdili, že raz stáli na Slovensku a po druhý raz pri Brne, avšak žiadne výkriky, plač alebo búchanie z ložného priestoru vozidla nezaregistrovali.

 

Z výpovedí migrantov vyplýva, že smerovali do Nemecka za lepším životom. Iba za cestu do Grécka zaplatili až 4000 dolárov, odtiaľ sa vlakom presunuli do Maďarska, kde pakistanským prevádzačom zaplatili 400 eur za osobu, nasadli do kamióna a vydali sa na cestu do Nemecka. Keď ich česká polícia zadržala na diaľnici pri Stříbre, domnievali sa, že sú už v spolkovej republike.

 

O dvojicu maďarských občanov sa zaujíma i nemecká polícia, ktorá požiadala o ich vydanie na trestné stíhanie za organizované prevádzačstvo.

Krajský súd v Plzni dal ich vydaniu zelenú, avšak podmienil tento krok právoplatným skončením trestného konania v ČR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies