Maďarskí poslanci zajtra rozhodnú o novom prezidentovi

NETKY.SK • 12 Marec 2017, 15:25 • 2 min
Maďarskí poslanci zajtra rozhodnú o novom prezidentovi

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v pondelok rozhodne o osobe prezidenta Maďarska na ďalšie päťročné obdobie. V prípade, že v prvom kole tajných volieb nezíska žiadny z dvoch kandidátov dvojtretinovú väčšinu, bude nasledovať druhé kolo, v ktorom bude stačiť väčšina odovzdaných hlasov nezávisle na ich počte.

slovakia

left justify in out

Blok maďarských vládnych strán Fidesz-KDNP podporuje opätovnú kandidatúru prezidenta Jánosa Ádera, ktorý bol predtým predsedom parlamentu i poslancom Fideszu v Európskom parlament. Piatym prezidentom Maďarska sa stal po tom, čo ho 2. mája 2012 zvolilo 262 z 302 poslancov.

 

Súčasnej hlave štátu vyprší päťročný mandát v máji 2017. V zmysle maďarskej ústavy musí zákonodarný zbor zvoliť novú hlavu štátu najmenej 30 dní, najskôr však 60 dní pred vypršaním mandátu predchádzajúceho prezidenta. Áder koncom decembra 2016 oznámil, že prijíma výzvu vládnej strany Fidesz, aby opäť kandidoval.

 

Maďarské opozičné strany - s výnimkou ultrapravicového Jobbiku - a organizácie občianskej spoločnosti avizovali, že podporia kandidatúru bývalého ombudsmana a ústavného právnika Lászlóa Majtényiho.

Fidesz dnes vyhlásil, že Majtényi je kandidátom amerického finančníka Georga Sorosa, slúži teda cudzím mocenským záujmom a preto nie je hodný stať sa prezidentom maďarského národa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies