Maďarskí neonacisti odcestovali po návšteve Hitlerovho rodiska do Bavorska

NETKY.SK • 14 August 2015, 08:14 • 2 min
Maďarskí neonacisti odcestovali po návšteve Hitlerovho rodiska do Bavorska

BRAUNAU AM INN - Večernou návštevou rodiska Adolfa Hitlera v hornorakúskom Braunau am Inn ukončili dnes niekoľkí členovia maďarskej sekcie medzinárodnej neonacistickej siete Blood & Honour pobyt v alpskej republike a odcestovali do nemeckého Bavorska.

slovakia

left justify in out

Miestna polícia v Braunau am Inn, ktorého návšteva bola fixným bodom programu neonacistov, sa v spolupráci s Krajinským úradom pre ochranu ústavy na ich návštevu adekvátne pripravila. Skupinku nepozvaných návštevníkov, ktorí sa predtým zastavili aj v rakúskom hlavnom meste, tam pred miestnym kinom očakávali uniformovaní muži zákona. Tí neonacistov sprevádzali aj pri ich ceste k rodnému domu niekdajšieho nemeckého diktátora, kde došlo k fotografovaniu. Následne členovia skupiny, ktorú tvorilo šesť dospelých a jedno dieťa, nastúpili do mikrobusu a odcestovali do Bavorska, informovala tlačová agentúra.


V Braunau am Inn nedošlo počas návštevy maďarských neonacistov k žiadnym incidentom, skupinka sa správala veľmi nenápadne, jej pohyb monitorovali popri príslušníkoch bezpečnostných zložiek aj desiatky miestnych odporcov pravicového extrémizmu. Ku kontaktu oboch strán však nedošlo, vyplynulo z dnešných slov Raffaela Schöberla zo spolku Braunau proti pravici, ktorý pred návštevou maďarských neonacistov varoval už vopred vo vysielaní Hornorakúskeho rozhlasu.


V Nemecku by stúpenci nacizmu z Maďarska mali navštíviť ďalšie mestá spájané s národným socializmom - Landshut, Norimberg, Mníchov a Berchtesgaden.

Hornorakúska polícia potvrdila, že neznámi páchatelia počmárali v noci nadnes zelenou farbou pamätný kameň proti fašizmu Za mier, slobodu a demokraciu pred rodným domom Adolfa Hitlera v Braunau am Inn. Dielo, ktorého úlohou je pripomínať minulosť a varovať pred extrémizmom, očistili ešte pred príchodom maďarských neonacistov do mesta.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies