Maďarskí liberáli napadli referendum o kvótach na ústavnom súde

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 15:53 • 2 min
Maďarskí liberáli napadli referendum o kvótach na ústavnom súde

BUDAPEŠŤ - Iniciatívu maďarskej vlády vypísať referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov napadla na ústavnom súde Maďarská liberálna strana (MLP).

slovakia

left justify in out

Sťažnosť predsedu MLP Gábora Fodora na verdikt najvyššieho súdu z 3. mája už prevzal ústavný súd, informoval dnes spravodajský server Faktor.hu. Fodor sa v sťažnosti v prvom rade odvoláva na to, že referendová otázka vlády nepatrí do kompetencie parlamentu, ale Európskej únie, preto o nej nie je možné rozhodnúť v plebiscite.

 

Najvyšší súd 3. mája rozhodol, že maďarská vláda môže vypísať referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov, čím odmietol odvolania proti príslušnému rozhodnutiu Národnej volebnej komisie (NVB).

 

Iniciatívu vypísať ľudové hlasovanie ohlásil 24. februára maďarský premiér Viktor Orbán. "Kvóty by prekreslili kultúrnu a náboženskú tvár Európy. Na takéto rozhodnutie nemá mandát žiadny európsky orgán," zdôvodnil vtedy premiér.

 

"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" - znie otázka referenda. Poslanci maďarského parlamentu minulú stredu (5. mája) v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov.

Plebiscit bude možné uskutočniť zrejme v septembri alebo v prvých októbrových dňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona