Maďarskí analytik: Výhra Jobbiku v doplňujúcich voľbách je zrejme definitívna

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 11:29 • 2 min
Maďarskí analytik: Výhra Jobbiku v doplňujúcich voľbách je zrejme definitívna

BUDAPEŠŤ - Výhru kandidáta ultrapravicovej strany Jobbik Lajosa Riga v nedeľňajších doplňujúcich voľbách v maďarskej Tapolci možno považovať za definitívnu, vyhlásil dnes vo verejnoprávnej televízii M1 vedúci analytik inštitútu Nádácia Századvég Tamás Lánczi.

slovakia

left justify in out

Podľa predbežných výsledkov vyhral Rig tesne pred kandidátom vládneho bloku Fidesz-KDNP Zoltánom Fenyvesim, ale definitívne výsledky budú známe až vo štvrtok. Voličské hlasy v jednom z volebných okrskov budú totiž zrátané až po tom, čo budú k dispozícii hlasy odovzdané na maďarských veľvyslanectvách v zahraničí. V danom okrsku hlasovalo okolo 500 oprávnených voličov a rozdiel medzi Rigom a Fenyvesim je 261 hlasov.

 

Analytik podotkol, že ide iba o matematickú šancu, že na čele dôjde k zmene, a zdôraznil, že by to bolo prekvapujúce. "Jobbik získal symbolické víťazstvo, z ktorého však nemožno vyvodzovať celoštátne závery," zhodnotil výsledky volieb Lánczi.

 

"Občas sa stáva, že lopta sa od tyčky odrazí von z bránky," reagoval na výsledky volieb predseda vlády a Fideszu Viktor Orbán, ktorý minulý týždeň osobne podporil v Tapolce predvolebnú kampaň.

 

Predseda Jobbiku Gábor Vona označil v nedeľu večer výsledok za historický, pretože Jobbik získal svoj prvý individuálny parlamentný mandát. Dokonca sa tak podľa neho stalo na západe krajiny, pričom najviac priaznivcov má Jobbik na východe Maďarska.

 

Po spracovaní 99,13 percenta hlasov dosiahol Rig 35,27 percenta a Fenyvesi 34,38 percenta. Spoločného kandidáta Maďarskej socialistickej strany (MSZP), Demokratickej koalície (DK) a Hnutia maďarskej solidarity Ferenc Pad volilo 26,27 percenta voličov. Fenyvesi i Pad už zablahoželali Rigovi k víťazstvu.

 

Voliči z Tapolce a jeho okolia volili náhradu za vlani zosnulého maďarského parlamentného poslanca bloku Fidesz-KDNP Jenöa Lasztoviczu. Vo februárových doplňujúcich voľbách vo volebnom obvode mesta Veszprém prehrou kandidáta Fidesz-KDNP prišiel vládny blok o dvojtretinovú väčšinu v parlamente.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona