Maďarskému europoslancovi hrozí medzinárodný zatykač za finančné podvody

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 10:28 • 2 min
Maďarskému europoslancovi hrozí medzinárodný zatykač za finančné podvody

BUDAPEŠŤ - Maďarská Ústredná vyšetrovacia hlavná prokuratúra (KNYF) opäť predvolá na výsluch poslanca Európskeho parlamentu za ultrapravicovú stranu Jobbik Bélu Kovácsa v kauze rozpočtového podvodu.

slovakia

left justify in out

Ak sa podozrivý ani 19. júla nedostaví, hrozí mu medzinárodný zatykač, uviedol dnes denník Magyar Idök. Kovácsa, ktorý je podozrivý aj zo špionáže, chcela prokuratúra vypočuť 23. júna. Svoju neúčasť oficiálne nezdôvodnil. Obhajca pre médiá uviedol iba toľko, že jeho mandant je hospitalizovaný v zahraničí.

 

V prípade, že podozrivý nepredloží oficiálne lekárske potvrdenie, môže prokuratúra podľa denníka nariadiť jeho predvedenie. Ak ho nenájdu, nasleduje vydanie medzinárodného zatykača. Maďarské orgány činné v trestnom konaní podozrievajú Kovácsa z podvodu v rokoch 2012 a 2013, keď uzavrel dohodu s tromi praktikantmi, tí však nerobili žiadnu prácu, dokonca v Bruseli nikdy ani neboli.

 

Podľa prokuratúry europoslanec fiktívnymi zmluvami ukrátil rozpočet Európskej únie o 27.000 eur. Kovácsa v tejto kauze zbavil EP poslaneckej imunity 1. júna na základe žiadosti maďarského generálneho prokurátora Pétera Polta z vlaňajšieho septembra. O kauze informoval maďarské orgány Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

 

Kovács čelí aj podozreniu zo špionáže, poslanci EP v tejto veci schválili návrh na zbavenie imunity v roku 2015, avšak s podmienkou, že tohto politika nie je možné zadržať a obmedziť jeho poslaneckú činnosť žiadnymi donucovacími prostriedkami. V kauze rozpočtového podvodu však už zbavenie imunity takúto podmienku neobsahuje. V zdôvodnení sa uvádza, že europoslanec za Jobbik nepredstúpil ani raz pred právny výbor EP, ktorý ho chcel v tejto záležitosti trikrát vypočuť.

 

Europoslanec čelí podozreniu, že sa pravidelne a v tajnosti stretával s ruskými diplomatmi v Bruseli a že každý mesiac navštevoval Moskvu. Kovács všetky obvinenia popiera a tvrdí, že stretnutia s diplomatmi boli súčasťou jeho práce europoslanca.

 

Maďarský generálny prokurátor v roku 2014 požiadal predsedu EP Martina Schulza, aby zbavil Kovácsa poslaneckej imunity pre podozrenie, že tento člen Jobbiku vykonával špionáž v inštitúciách EÚ v prospech Ruskej federácie.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies