Maďarské vojsko je schopné rýchlo rozšíriť zábrany aj na rumunský úsek hraníc

NETKY.SK • 3 November 2015, 18:00 • 2 min
Maďarské vojsko je schopné rýchlo rozšíriť zábrany aj na rumunský úsek hraníc

BUDAPEŠŤ - Maďarská armáda by bola v prípade potreby schopná rýchlo rozšíriť zábrany aj na isté úseky hraníc s Rumunskom, vyhlásil dnes maďarský minister obrany István Simicskó v meste Hódmezövásárhely na juhu krajiny.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI tam spolu s maďarským ministrom mal navštíviť prebiehajúce spoločné cvičenie maďarských, slovenských a českých vojakov Balaton 2015 aj český minister obrany Martin Stropnický, ktorého lietadlo však z Prahy pre nepriaznivé počasie nemohlo vzlietnuť.

 

Simicskó podotkol, že terajšia trasa ilegálnych migrantov vedie cez Slovinsko smerom do Rakúska. Vyjadril nádej, že nebude potrebné stavať zábrany na hranici s Rumunskom. Dodal, že maďarskí vojaci získali v uplynulých mesiacoch skúsenosti s výstavbou fyzických zábran na hraniciach so Srbskom a Chorvátskom, vďaka ktorým by rozšírenie plota prebehlo veľmi rýchlo.

 

Maďarský minister ocenil spoluprácu krajín Vyšehradskej štvorky. Pripomenul, že českí a slovenskí policajti, ale i vojaci, pomáhajú strážiť hranice maďarským kolegom.

 

V rámci prípravy vojakov na cvičení Balaton 2015 príslušníci maďarských ozbrojených síl odovzdávajú svoje technické a logistické skúsenosti z uplynulých mesiacov českým a slovenským kolegom.

 

Cvičenie Balaton 2015 sa začalo 15. októbra a potrvá do 15. decembra. Slovenskí vojaci sa spolu s vojakmi z Maďarska, Českej republiky a Poľska pripravujú na riešenie krízovej situácie súvisiacej s masovým prisťahovalectvom. Vojaci cvičia logistické úlohy. Slováci na cvičenie prišli s vojenskou technikou schopnou prepraviť 60 ton materiálu, 100 ľudí a osem kubických metrov pitnej vody.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies