Maďarské vládne strany už po štvrtýkrát prepísali ústavu

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 13:01 • 2 min
Maďarské vládne strany už po štvrtýkrát prepísali ústavu

BUDAPEŠŤ - Pri rozhodovaní o návrhoch štvrtej novely maďarskej ústavy v parlamente v utorok nedošlo k väčším prekvapeniam. Návrhy ústavného výboru parlamentu a postrehy vládnych strán poslanci prijali, opozičné návrhy úprav odmietli, napísal dnes maďarský denník Népszabadság, ktorý pripomína, že pri hlasovaní poslanci opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a Demokratickej koalície (DK) opustili sálu.

slovakia

left justify in out

Népszabadság podotýka, že vládna strana Fidesz do ústavy presadila zákony, ktoré ústavný súd predtým zrušil. Týmto krokom zabránila, aby uvedené zákony boli opäť preverované ústavným súdom.

Fidesz tak presadil do ústavy okrem iného aj obmedzenie politickej reklamy tým, že vo volebnej kampani bude možné politickú reklamu odvysielať iba vo verejnoprávnych médiách.

Proti úpravám ústavy sa ozvali občianske združenia Maďarský helsinský výbor, Inštitút Károlya Eötvösa a Spoločnosť za práva slobôd. V dnes zverejnenom liste adresovanom Rade Európy (RE), Európskej únii a Parlamentnému zhromaždeniu RE upozornili na štvrtú novelu maďarskej ústavy, ktorá podľa ich názoru je v rozpore s hodnotami demokracie a právneho štátu.

Vytýkajú najmä ďalšie oslabenie právomocí ústavného súdu v jeho úlohe pri kontrole parlamentu, ale aj vsadenie do ústavy noriem, ktoré predtým ústavný súd zrušil kvôli ich protiústavnosti a ktoré boli v rozpore s európskou chartou ľudských práv.

Ak sa podľa uvedených troch občianskych združení stanú plánované úpravy súčasťou ústavy, potom maďarská ústava už nebude ústavou v zmysle základných ústavných požiadaviek. Generálneho tajomníka Rady Európy Thorbjörna Jaglanda požiadali, aby vyzval Benátsku komisiu k vypracovaniu postoja k štvrtej novele maďarskej ústavy v záujme zabezpečenia uplatnenia princípov právneho štátu a práv zakotvených v Charte ľudských práv EÚ.

Novela je neprijateľná aj podľa študentov, ktorí protestujú od 11. februára proti reforme vysokého školstva blokádou filozofickej fakulty budapeštianskej univerzity ELTE. Tí okrem znemožnenia ústavného súdu považujú za poburujúce v novele aj skutočnosť, že do ústavy sa dostala zmienka o študentskej zmluve zaväzujúcej študentov, ktorí získajú vzdelanie na štátom financovaných študijných odboroch, zostať pracovať určitú dobu v Maďarsku.

Študenti pripomínajú, že Maďarsko sa vstupom do EÚ zaviazalo k prijatiu všetkých princípov, medzi nimi aj princípu voľného pohybu pracovnej sily. Prezidenta Jánosa Ádera vyzvali, aby novelu nepodpísal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies