Maďarské strany v piatok prerokujú akčný plán boja proti terorizmu

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 17:16 • 2 min
Maďarské strany v piatok prerokujú akčný plán boja proti terorizmu

BUDAPEŠŤ - Päť maďarských parlamentných strán bude v piatok opäť rokovať o akčnom protiteroristickom pláne vlády, informovalo dnes v Budapešti agentúru MTI ministerstvo obrany, podľa ktorého bude témou schôdzky najmä úloha armády v prípade teroristickej hrozby.

slovakia

left justify in out

Strany rokovali o úpravách ústavy potrebných pre uvedený plán už 1. apríla na pôde ministerstva vnútra. Hovorca vlády Zoltán Kovács po vtedajšej schôdzke vyhlásil, že sa rysuje možnosť dohody. K odborným otázkam plánu totiž nezazneli vážnejšie výhrady.

 

V piatok sa predstavitelia parlamentných strán majú stretnúť na pôde rezortu obrany. Minister obrany István Simicskó schôdzku inicioval ešte začiatkom januára. Spolu so šéfom rezortu vnútra Sándorom Pintérom 24. marca oznámili, že vláda schválila prípravu protiteroristického akčného balíka. Pintér vyhlásil, že návrh by mal byť hotový v apríli, parlament by ho mal prerokovať v zrýchlenom konaní.

 

Návrh si vyžiada nielen úpravu ústavy, ale aj viacerých zákonov, pri ktorých je potrebná dvojtretinová väčšina v parlamente, ďalej zákona o národnej bezpečnosti, policajného zákona i trestného zákonníka.

 

Na internetovej stránke teroristickej organizácie Islamský štát sa minulý týždeň objavil odkaz, podľa ktorého po útokoch v Bruseli môžu prísť na rad Portugalsko či Maďarsko. Denník Népszabadság v tejto súvislosti citoval analytikov medzinárodného inštitútu Middle East Media Research Institute (MEMRI), podľa ktorých to však neznamená, že práve tieto krajiny sú terčom ďalších útokov. Podstatou odkazu je, že žiadna krajina Európy nie je v bezpečí, tvrdia experti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies