Maďarské parlamentné strany prerokovali akčný plán boja proti terorizmu

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 16:24 • 2 min
Maďarské parlamentné strany prerokovali akčný plán boja proti terorizmu

BUDAPEŠŤ - Päť maďarských parlamentných strán dnes prerokovalo na pôde ministerstva vnútra akčný protiteroristický plán vlády.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI hovorca vlády Zoltán Kovács po schôdzke vyhlásil, že sa rysuje možnosť dohody. K odborným otázkam plánu, ktorý má kabinet prerokovať v pondelok, totiž nezazneli vážnejšie výhrady.


Štátny tajomník rezortu vnútra Károly Kontrát informoval, že dôležitou otázkou, o ktorej predstavitelia parlamentných strán rokovali, bol plán zriadenia Informačného a analytického centra na boj proti teroru, ktoré by malo vzniknúť 1. júla.


Centrum, ktoré by zamestnávalo takmer 130 ľudí, by pracovalo s údajmi získanými tajnými službami. Podľa Kontráta by tento orgán nezbieral informácie a nemal ani právo vyšetrovať. Štátny tajomník podotkol, že je šanca, že zriadenie centra parlamentné strany podporia.


Účastníci schôdzky prerokovali aj ďalšie oblasti, v ktorých mieni vláda presadiť zmeny v záujme posilnenia boja proti terorizmu. Kontrát poznamenal, že opozičné strany sa postavili k plánu konštruktívne a prišli aj s vlastnými návrhmi, napríklad na sprísnenie trestného zákonníka.


Po pondelňajšom rokovaní vlády parlamentné strany zasadnú opäť.


Kovács v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu M1 povedal, že Maďarsko sa musí pripraviť na scenár prípadného teroristického útoku, svoju zodpovednosť v tom má aj opozícia. Zdôraznil, že Maďarsko je na mape terorizmu a figuruje medzi cieľmi teroristov.


Na maďarskej politickej scéne bude podľa Kovácsa potrebné zanechať vzájomné obviňovanie sa, pretože čoraz viac jasných dôkazov svedčí o tom, že terorizmus v mnohom súvisí s nelegálnou migráciou.


"Každý sa musí sústrediť, každý orgán si musí intenzívne plniť svoje úlohy. Potrebujeme urobiť preventívne kroky, ktorými by sme sa pripravili na prípadný scenár (teroristického útoku). Žiadame preto opozičné strany o spoluprácu, pretože je to aj ich zodpovednosť, či Maďarsko bude pripravené na takýto prípad," odkázal Kovács.


Na internetovej stránke teroristickej organizácie Islamský štát sa tento týždeň objavil odkaz, podľa ktorého po útokoch v Bruseli môžu prísť na rad Portugalsko či Maďarsko. Denník Népszabadság v tejto súvislosti v stredu citoval analytikov medzinárodného inštitútu Middle East Media Research Institute (MEMRI), podľa ktorých to však neznamená, že práve tieto krajiny sú terčom ďalších útokov. Podstatou odkazu je, že žiadna krajina Európy nie je v bezpečí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies