Maďarské orgány ukončili vyšetrovanie vlaňajšej kauzy úmrtia 71 migrantov

NETKY.SK • 11 Október 2016, 16:36 • 2 min
Maďarské orgány ukončili vyšetrovanie vlaňajšej kauzy úmrtia 71 migrantov

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie prípadu úmrtia 71 migrantov nájdených koncom vlaňajšieho augusta na diaľnici A4 neďaleko rakúskeho Parndorfu. Podľa agentúry MTI o výsledkoch vyšetrovania bude dnes bližšie informovať Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK).

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie kauzy prevzala maďarská polícia od rakúskych orgánov 4. novembra 2015.

 

Podľa ORFK spisy prevzaté z Rakúska obsahovali takmer 6000 strán. Národný úrad vyšetrovania celý prípad priebežne vyšetroval, vypočúval podozrivých i svedkov, pritom získaval ďalšie dokumenty, hodnotil ich a analyzoval.

 

Odovzdanie vyšetrovania kauzy maďarským orgánom na doriešenie avizovalo oficiálne rakúske ministerstvo spravodlivosti ešte vlani 22. októbra. Maďarská generálna prokuratúra ponuku prijala a nariadila hlavnej prokuratúre Báčsko-malokumánskej župy, aby už prebiehajúce vyšetrovanie rozšírila o skutočnosti, ktoré odhalili rakúske orgány.

 

Mŕtvych utečencov našli 27. augusta 2015 v chladiarenskom aute odstavenom na diaľnici A4, ktorá vedie od rakúsko-maďarských štátnych hraníc do Viedne. Predpokladá sa, že po uzamknutí prevádzačmi v nákladnom priestore sa ešte na maďarskom území zadusili. Nápisy na skrini vozidla propagovali slovenský potravinársky podnik.

 

V súvislosti s nálezom vozidla s mŕtvymi utečencami zadržali v Maďarsku a Bulharsku piatich členov prevádzačskej skupiny, ktorej pripisujú zodpovednosť za tragédiu. Medzi nimi sú štyria Bulhari a jeden občan Afganistanu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona