Maďarské Fórum občianskeho zomknutia žiada nezáväzné referendá o migrantoch

NETKY.SK • 6 Október 2015, 19:03 • 2 min
Maďarské Fórum občianskeho zomknutia žiada nezáväzné referendá o migrantoch

BUDAPEŠŤ - Nezáväzné referendá alebo ľudové konzultácie o riešení situácie okolo utečencov navrhuje v jednotlivých členských krajinách Európskej únie maďarské provládne Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) a Verejnoprospešná nadácia občianskeho zomknutia (CÖKA).

slovakia

left justify in out

Budapešť 6. októbra (TASR) - Nezáväzné referendá alebo ľudové konzultácie o riešení situácie okolo utečencov navrhuje v jednotlivých členských krajinách Európskej únie maďarské provládne Fórum občianskeho zomknutia (CÖF) a Verejnoprospešná nadácia občianskeho zomknutia (CÖKA).

 

Vyplýva to z obsahu otvorených listov, ktoré spomínané subjekty adresovali premiérom všetkých 28 členských štátov EÚ a o ktorých informovala tlačová agentúra MTI.

 

Hlavní činitelia tejto iniciatívy dnes na tlačovej konferencii v Budapešti uviedli, že výsledky prieskumov verejnej mienky naznačujú, že väčšina európskych občanov s výnimkou Švédov sa domnieva, že je potrebné zastaviť migračnú vlnu.

 

Iniciátori sa domnievajú, že lídri únie nekonajú v súlade s názormi občanov, preto by bolo potrebné, aby ľudia mohli prejaviť svoj názor o migrácii hospodárskeho charakteru priamym spôsobom. Súčasne zdôraznili, že aj naďalej podporujú prijatie ľudí, ktorí sú na úteku pred vojnovými konfliktmi.

 

Svedomie európskych vlád a občanov môže byť čisté iba vtedy, ak ľudia priamo vyjadria svoj názor a väčšinou zaujmú stanovisko voči novodobej hospodárskej a kultúrnej, náboženskej invázii na starý kontinent, vyplýva z textu listu, ktorého text odznel na tlačovej konferencii.

 

Iniciátori zdôvodnili, prečo v danej situácii považujú práve plebiscit za vhodnú formu prejavenia názorov občanov, a deklarovali, že by sa v referende malo rozhodnúť okrem iného, či sa na migračné vlny v Európe treba pozerať ako na možnosť alebo nebezpečenstvo. Súčasne zaznel aj názor, že súčasný pohyb rádovo desiatok, stoviek tisícov ľudí smerom do Európy nemôže byť náhodou, ale dôsledkom plánu.

 

Hovorilo sa však aj o aktivitách maďarských iniciátorov smerom k Európskej komisii a Európskemu parlamentu, vrátane nesúhlasu s problematickým prerozdeľovaním utečencov podľa záväzných kvót, ktoré za istých okolností, pri zvažovanom stanovení miesta trvalého pohybu pre migrantov, môže byť v rozpore s jedným zo zásadných pilierov únie - právom na slobodu pohybu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies