Maďarská volebná komisia odmietla sťažnosť na kampaň pred referendom o utečeneckých kvótach

NETKY.SK • 12 August 2016, 16:43 • 2 min
Maďarská volebná komisia odmietla sťažnosť na kampaň pred referendom o utečeneckých kvótach

BUDAPEŠŤ - Maďarská Národná volebná komisia (NVB) odmietla dnes sťažnosť opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) na vládnu kampaň pre októbrovým referendom o migračných kvótach, informovala agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Podpredseda MSZP András Nemény vo svojom podaní na NVB uviedol, že vláda by nemala robiť kampaň v súvislosti s plebiscitom. Ak áno, tak by mal kabinet podľa neho zaujať neutrálne stanovisko.

 

"Vláda v kampani používala nepravdivé tvrdenia. V médiách a na bilbordoch napríklad občanov plaší tým, že Brusel chce do Maďarska presťahovať utečencov v počte, ktorý sa rovná počtu obyvateľov celého mesta," konštatoval Nemény.

 

Predseda NVB András Patyi v tejto súvislosti navrhol uznesenie, v zmysle ktorého komisia sťažnosť odmieta bez vecného preverenia jeho obsahu. Dôvodom podľa jeho slov je to, že NVB podľa platných právnych noriem môže skúmať kampaň iba v čase oficiálnej kampane, ktorá sa začína 50 dní pred konaním ľudového hlasovania, teda od 13. augusta. NVB napokon návrh uznesenia schválila.

 

Delegovaný predstaviteľ MSZP András Litresits nesúhlasil s uznesením a vyjadril ľútosť nad tým, že volebná komisia si nedokázala poradiť s tým, že niekto vedie kampaň mimo oficiálneho obdobia kampane.

 

Maďarský prezident János Áder vypísal referendum na 2. októbra. Otázka plebiscitu znie: "Ste za to, aby Európska únia mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies