Maďarská vláda vyhlásila pre tlak migrantov krízový stav, umožňuje nasadenie armády

NETKY.SK • 15 September 2015, 13:16 • 2 min
Maďarská vláda vyhlásila pre tlak migrantov krízový stav, umožňuje nasadenie armády

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda vyhlásila dnes v dôsledku migračnej krízy stav núdze v dvoch južných oblastiach susediacich so Srbskom, napísala agentúra AP a dodala, že toto opatrenie posilňuje právomoci polície a ďalších štátnych orgánov.

slovakia

left justify in out

Podľa hovorcu vlády Zoltána Kovácsa toto rozhodnutie prijali členovia vládneho kabinetu na dnešnom zasadnutí.

Krízový stav okrem iného umožní vyslanie armády, aby pomohla polícii so strážením hraníc či inými aktivitami súvisiacimi s prichádzajúcimi migrantmi. Nariadenie by mal v nasledujúcom týždni prijať parlament.

 

Stovky migrantov strávili dnešnú noc v stanoch alebo pod holým nebom na srbskej strane hranice s Maďarskom. Utečenci tam čakali na otvorenie hraničného priechodu v Röszke, ktorý zatvorili dnes krátko po polnoci.

Maďarsko zriadi dve tranzitné zóny na spracovanie žiadostí o azyl od migrantov čakajúcich pozdĺž hranice so Srbskom s tým, že tieto žiadosti sa budú posudzovať do niekoľkých hodín, doplnil dnes hovorca maďarskej vlády.

 

Migranti môžu podľa agentúry Reuters svoje žiadosti odovzdávať denne medzi 6.00 h až 22.00 h SELČ. Zriadené tranzitné zóny budú prichádzajúcich vybavovať podobným spôsobom, ako pracujú tranzitné vestibuly na letiskách. Osoby, ktorým bude žiadosť zamietnutá, vrátia okamžite do Srbska. Počas leta prešlo cez hranice zo Srbska do Maďarska takmer 180.000 ilegálnych migrantov. V Maďarsku sa však poväčšine nechcú registrovať, pretože sa obávajú, že by potom nedostali azyl vo svojej cieľovej krajine.

 

V Maďarsku vstúpili od dnešnej polnoci do platnosti prísnejšie pravidlá pre osoby ilegálne prekračujúce hranice krajiny, dnešným dňom sa tiež zvyšujú tresty odňatia slobody pre pašerákov ľudí. Maďarský parlament 4. septembra schválil súbor zákonov zameraných na obmedzenie prílevu ilegálnych migrantov do krajiny. Srbské úrady trvajú na tom, že nebudú akceptovať migrantov vrátených z Maďarska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies