Maďarská vláda vyčlenila peniaze na prípadné odškodnenie pasažierov Malévu

NETKY.SK • 1 Február 2012, 08:15 • 2 min
Maďarská vláda vyčlenila peniaze na prípadné odškodnenie pasažierov Malévu

Maďarská vláda vyčlenila peniaze na prípadné odškodnenie pasažierov Malévu - Doprava Maďarská vláda vyčlenila dve miliardy forintov (6,76 milióna eur) z fondu úradu predsedu vlády na odškodnenie pasažierov pre prípad zastavenia letov národnej leteckej spo

slovakia

left justify in out

img

Maďarská vláda vyčlenila dve miliardy forintov (6,76 milióna eur) z fondu úradu predsedu vlády na odškodnenie pasažierov pre prípad zastavenia letov národnej leteckej spoločnosti Malév, informoval dnes server hvg.hu. 
      Malév v pondelok 30. januára oznámil problémy s financiami, maďarská vláda ešte predtým rozhodla, že spoločnosť zaradí medzi strategické spoločnosti, čím zabráni veriteľom, aby na firmu mohli podať návrh na konkurz.
      Z nariadenia vlády zverejneného v úradnom vestníku podľa servera vyplýva, že odškodnený bude iba obmedzený počet cestujúcich. Odškodnia totiž iba tých, ktorých letenky budú platné v deň zastavenia letov, a tých, ktorí majú letieť nasledujúce tri pracovné dni, ako aj tých, ktorí najneskôr deň pred zastavením letov už odleteli a majú letenku na spiatočný let do 29. februára. 
      Predseda predstavenstva Malévu János Berényi dnes informoval, že do dnešného dňa si pasažieri objednali 757.000 leteniek na nadchádzajúce mesiace. Z tohto počtu bude odškodnený iba zlomok. Server podotkol, že napriek tomu Berényi pár hodín pred zverejnením vládneho nariadenia o vyčlenení prostriedkov na odškodnenie povzbudzoval ľudí, aby pokojne objednávali letenky, pretože „Malév lieta už 50 - 60 rokov a bude lietať aj naďalej“.
      Vládne nariadenie prakticky znamená, že lietadlá Malévu zostanú na zemi už za niekoľko týždňov, možno aj skôr, konštatoval hvg.hu.
      Výkonný riaditeľ Malévu Lorant Limburger správnu radu spoločnosti v pondelok informoval, že aj napriek postupnému zlepšovaniu hospodárskych výsledkov firmy sa financovanie jej prevádzky stáva od konca januára neudržateľným a zatiaľ sa túto situáciu nepodarilo vyriešiť. Malév zamestnáva 2600 ľudí. Podľa Malévu po nedávnom rozhodnutí Európskej komisie (EK) o povinnosti firmy vrátiť štátnu pomoc je manévrovací priestor vlády na pomoc národnej spoločnosti dosť obmedzený. EK začiatkom januára rozhodla, že letecká spoločnosť, ktorá sa na ročnom obrate letiska v Budapešti podieľa zhruba 40 %, neoprávnene získala štátnu pomoc. Ide o stovky miliónov eur, ktoré vláda poskytla firme v rokoch 2007 až 2010. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies