Maďarská vláda uvoľňuje opatrenia, no krajina zaznamenáva rekordný počet úmrtí na COVID-19

NETKY.SK • 8 Apríl 2021, 21:47 • 2 min
Maďarská vláda uvoľňuje opatrenia, no krajina zaznamenáva rekordný počet úmrtí na COVID-19

BUDAPEŠŤ - Maďarskí lekári spochybňujú rozhodnutie vlády uvoľniť niektoré protipandemické opatrenia práve v čase, keď krajina registruje rekordné denné prírastky nových prípadov nákazy koronavírusom i súvisiacich úmrtí. Mohlo by to podľa nich viesť k ešte horšej situácii.

slovakia

left justify in out

Podmienkou bolo dostatok očkovaných  
Obchody a služby mohli od stredy otvoriť po tom, ako 2,5 milióna ľudí v krajine s približne 9,7 miliónmi obyvateľov dostalo aspoň prvú dávku vakcíny proti koronavírusu. Práve túto hranicu si totiž vláda stanovila ako začiatok postupného opätovného otvárania.

 

img


Maďarskí predstavitelia rozhodli, že stratégiu uvoľňovania lockdownu bude ovplyvňovať počet podaných vakcín a nie šírenie nákazy či úmrtia.

 

"Vláda...rozhodla už pred týždňami, že opätovné otváranie bude závisieť od počtu podaných vakcín," vyjadril sa vo štvrtok šéf úradu vlády Gergely Gulyás. Ďalšie obmedzenia by podľa jeho slov mohli uvoľniť do týždňa, pričom do konca mesiaca by podľa neho mohli dostať prvú dávku vakcíny viac ako štyri milióny Maďarov.

 

Odporcovia uvoľňovania opatrení 
Niektorí zástupcovia maďarskej lekárskej komunity však znovuotváranie kritizujú a označujú ho za predčasné. Je totiž podľa nich založené na subjektívnych kritériách, zatiaľ čo nové prípady nákazy a úmrtia stúpajú.

 

img

 

"Nemali by posudzovať vážnosť situácie na základe počtu zaočkovaných, ale podľa toho, ako preťažené sú nemocnice a jednotky intenzívnej starostlivosti," povedal pre agentúru The Associated Press doktor Zsombor Kunetz, podľa ktorého vláda prišla s vlastným systémom, ktorý nezodpovedá aktuálnej vážnosti pandemickej situácie.

 

Rekord v úmrtnosti, ale uvoľňuje sa 
Maďarsko má v uplynulých týždňoch podľa údajov Johns Hopkins University najviac úmrtí v pomere na milión obyvateľov na svete!!!, pričom dosiaľ zaregistrovalo 22 681 obetí ochorenia COVID-19. Stredajšie uvoľnenie opatrení pritom prišlo spolu s novým rekordným denným prírastkom úmrtí - 311.

 

img

 

Ľudia by mali byť ešte opatrní 
Maďarské lekárske združenie označilo rozhodnutie uvoľniť reštrikcie za predčasné a vyzvalo obyvateľov, aby boli opatrní a vyhýbali sa verejným priestranstvám, napriek "falošnému pocitu bezpečia", ktorý poskytuje ekonomické uvoľnenie.

Používanie počtu zaočkovaných ako ukazovateľa pre uvoľňovanie je podľa viacerých lekárov chybná stratégia a mohlo by viesť k ďalšiemu nárastu úmrtí.

 

Komáromi nevidí spojitosť s 2,5 milióna zaočkovanými 
"Podľa môjho názoru je toto otváranie uponáhľané a úplne zlé rozhodnutie," skonštatoval budapeštiansky lekár Zoltán Komáromi s tým, že číslo 2,5 milióna je pre nich prekvapením, pretože žiadna odborná literatúra neuvádza, že by zaočkovanie štvrtiny populácie malo mať nejaké pozitívne účinky.

 

img

 

Politické dôvody vlády? 
Komáromi, ktorý je zároveň opozičným zdravotníckym expertom, je presvedčený, že vláda sa pri svojich krokoch riadila politickými dôvodmi a nie vedeckými odporúčaniami.

 

"Práve preto nemali posledné tri alebo štyri opatrenia žiadny vplyv na spomalenie alebo zmenšenie pandémie. Krivky smerujú rovnako prudko nahor. Nech Boh žehná Maďarom, aby v dôsledku týchto rozhodnutí zomrelo čo najmenej ľudí, ako je to len možné," uzavrel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona