Maďarská vláda pripraví po náleze ústavného súdu nový zákon o zhromažďovaní

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 18:49 • 2 min
Maďarská vláda pripraví po náleze ústavného súdu nový zákon o zhromažďovaní

BUDAPEŠŤ - Nový zákon o zhromažďovaní pripravuje maďarská vláda v reakcii na nález ústavného súdu v Budapešti, ktorý v uplynulých dňoch konštatoval v tejto súvislosti porušenie ústavy z nedbalosti.

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu spravodlivosti László Trócsányi pre maďarské médiá uviedol, že vláda vzala na vedomie výzvu ústavného súdu, aby sa zo strany predkladateľov zákona stanovili do konca roka kritériá, na základe ktorých bude možné zladiť základné práva v oblasti ochrany súkromia a zhromažďovania. Minister zdôraznil, že pri vypracovaní návrhu zohľadnia právnu prax Európskeho súdu pre ľudské práva, ale vypočujú si aj názory expertov, zákonodarcov a budú iniciovať aj konzultácie s predstaviteľmi parlamentných frakcií.


László Trócsányi ubezpečil, že vláda sa v plnej miere zhoduje so stanoviskom ústavného súdu, v zmysle ktorého je právo na slobodu zhromažďovania predpokladom demokratickej spoločnosti a základnou hodnotou. Nikto však, ako poznamenal, nemôže v súčasnosti spochybňovať, že v jeho praktickom uplatňovaní panuje v súčasnosti chaos, čo súvisí tak s nedostatkami v oblasti predpisov, ako aj s ťažkosťami pri jeho uplatňovaní a výklade. Snáď nie je náhodou, že predseda maďarského najvyššieho súdu zriadil v roku 2015 skupinu pre analýzu právnej praxe v oblasti slobody zhromažďovania a označil neskôr za varovný signál, že sa v ostatnom čase výrazne zvýšil počet uznesení najvyššieho i ústavného súdu práve v súvislosti s právom na slobodu zhromažďovania, dodal šéf rezortu.


Minister pripomenul, že v súčasnosti platnú legislatívnu normu o slobode zhromažďovania schvaľoval ešte ostatný parlament z obdobia štátostrany v roku 1989. Ústavný súd odvtedy práva v oblasti slobody zhromažďovania doplnil spontánne a urgentne tak, že nefigurujú v zákone, ktorý je kratší a menej diferencovaný ako v západných partnerských štátoch, vyplynulo zo slov šéfa rezortu spravodlivosti. Trócsányi pripomenul aj nález ústavného súdu spred ôsmich rokov, v ktorom upozornil, že predkladateľ zákonov nevzal na vedomie zásadnú premenu kultúry v sfére demonštrácií, čo by vyžadovalo viaceré spresnenia v zákone.


Aj maďarský minister vnútra Sándor Pintér v Budapešti ubezpečil v mene rezortu i polície, že mienia zladiť spomínané okruhy zohľadniac i medzinárodné skúsenosti tak, aby na jednej strane boli s riešením spokojní demonštranti a na druhej strane to polícii umožnilo zachovať verejný poriadok. Príslušníci policajného zboru, ako pripomenul, v súčasnosti nemajú v legislatíve oporu, aby mohli riešiť konflikt medzi ochranou súkromia a slobodou pohybu na strane jednej a právom na demonštráciu na strane druhej. Súdy prijímajú v mnohých prípadoch rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s policajnou praxou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies